Επιχειρείν

Τηλεδιάσκεψη για την κορινθιακή σταφίδα κάλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Χρ. Δήμας. «Εάν δεν προβούμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες το κόστος στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο»

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με θέμα την κορινθιακή σταφίδα.

Ο κ. Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το Υπουργείο ομνύει στο δημοκρατικό διάλογο και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα, ενώ μέγιστο μέλημα του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, όπου διαπιστώνεται διαταραχή λόγω του κορωνοϊού.

Στην  τηλεδιάσκεψη μετείχαν, οι Κορίνθιοι υφυπουργοί Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, η βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. Μαριλένα Σούκουλη, η γεν. γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και βουλευτές που εκλέγονται στην Πελοπόννησο. Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Πιτσάκης, καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Επίσης, οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Ζακύνθου και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Χρ. Δήμας. Να δράσουμε πριν είναι αργά

«Εάν δεν προβούμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες το κόστος στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο» προειδοποίησε  Χρίστος Δήμας.  «Το ζήτημα με τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας είναι κάτι που αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως και την Κορινθία» συνέχισε. Ο Κορίνθιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι η πτώση της τιμής του προϊόντος «έχει σοβαρό αντίκτυπο για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία».

Όπως ανέφερε και κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, «πρώτο μας άμεσο μέλημα πρέπει να είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων -όπως η μείωση των εξαγωγών- που να αποδεικνύουν ότι τα αδιάθετα αποθέματα οφείλονται στις επιπτώσεις από τον κορωνοϊού, ώστε να έχουμε ισχυρά επιχειρήματα». Πρότεινε λοιπόν την άμεση εκπόνηση οικονομικού πλάνου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «ώστε να ξέρουμε πόσο θα στοίχιζε στην Ελληνική πολιτεία μία ενδεχόμενη απόσυρση των αποθεμάτων».

Σύγκρουση συμφερόντων βλέπει ο Νίκας

Ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, στην παρέμβασή του τόνισε ότι είναι εμφανής μια σημαντική σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως εξαγωγικών εταιρειών, παρατηρώντας ότι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Παρατήρησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως στόχο να μην ζημιωθούν ούτε οι αγρότες, αλλά ούτε και το προϊόν. «Να αφήσουμε να μιλήσει η αγορά, πρότεινε, καθώς παρεμβάσεις ενδεχομένως να χρειάζονται κάθε χρόνο, αν προκύψει η πρώτη φορά». Τέλος, υπενθύμισε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο