Επιχειρείν

Διεθνές εκπαιδευτικό σχολείο για drones διοργανώνει στη Νεμέα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Η ζώνη της Νεμέας φιλοξενεί το διάστημα 19 – 22 Ιουνίου, το τετραήμερο εκπαιδευτικό σχολείο (training school) για επιστήμονες από 11 ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο επίσης θα το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι από τον ελληνικό χώρο και από τη Νεμέα.

Το  εκπαιδευτικό σχολείο διοργανώνει η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η χρήση drones στην γεωργία με συγκεκριμένες εφαρμογές τους στην αμπελοκαλλιέργεια. Ο επίσημος τίτλος του είναι: Unmanned Aerial Systems (UAS) in Agriculture: Applications in Vineyards.

Σε αυτό θα παρουσιασθούν σε λεπτομέρεια όλες οι πτυχές για επιτυχημένη χρήση των drones και αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγουν με τις ειδικές κάμερες που φέρουν ενώ περιλαμβάνει και πρακτική εξάσκηση σε αμπελώνες της Νεμέας. Καθηγητές και ερευνητές από το ΓΠΑ σε συνεργασία με ομιλητές από δύο εξειδικευμένες εταιρείες (Ucandrone, Hellenic Drones) θα εκπαιδεύσουν τους ξένους επιστήμονες και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και προβλήματα με τους εκπαιδευόμενους.

Δράσεις στην αμπελουργική ζώνη

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων COST (European Cooperation in Science and Technology) και συγκεκριμένα της δράσης CA21134 (Towards zer0 Pesticide AGRIculture: European Network for sustainability T0P-AGRI-Network) που συμμετέχει το ΓΠΑ.

Η Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τετραετούς προγράμματος «Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΠΟΠ Νεμέας» (που υλοποιήθηκε στα πλαίσια ΕΣΠΑ – ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020), συνεχίζει τις δράσεις της στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΓΠΑ Διονύση Καλύβα.

Με την υποστήριξη του ΑΟΣΝ και όλων των οινοποιείων της ζώνης του ΣΟΝ, καθώς της Δημοτικής Αρχής, η πολύ μεγάλη υποδομή σε ψηφιακές τεχνολογίες και δεδομένα (όπως δίκτυο 10 μετεωρολογικών σταθμών, λεπτομερή εδαφολογικά δεδομένα, δεδομένα ανάπτυξης αμπελώνων, διαδικτυακές γεωχωρικές ψηφιακές υπηρεσίες), που αποκτήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, συνεχίζει να εξυπηρετεί τον αμπελοοινικό τομέα της ζώνης. Στα πλαίσια αυτά, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες της αμπελουργίας ακριβείας και έξυπνης αμπελουργίας αναβαθμίζει σημαντικά την αξία των προϊόντων της οινοποιητικής δραστηριότητας της ζώνης της Νεμέας.

Η έναρξη του εκπαιδευτικού σχολείου θα γίνει στις 19/6/2023 στο Δημαρχείο της Νεμέας στις 10.00 π.μ., όπου θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κώστας Φρούσιος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Κώστας Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του ΑΣΟΝ Ηλίας Μάζος και ο Πρόεδρος του ΣΟΝ Νίκος Βλάχος. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται κάθε ημέρα σε ένα οινοποιείο της ζώνης (Gaia Wines, Lafazanis Winery, ΑΟΣΝ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο