Επιχειρείν

Διαβεβαίωση Νίκα πως η Περιφέρεια θα εξακολουθεί να στηρίζει την επιστήμη και τους φορείς της

Η παρουσία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Καλαμάτα αποτελεί εξαιρετικά σπουδαίο γεγονός και συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη, επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας την εκδήλωση «Έξυπνο, εξειδικευμένο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία (ISEO)», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο κ. Νίκας τόνισε ότι το πιο πάνω πρόγραμμα, που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου τον Μάιο του 2021 με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, έρχεται να συμβάλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσα από την μέτρηση της ανθρωπογενούς ρύπανσης στον οικιστικό χώρο αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων για τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις, με βάση την επιστημονική πρακτική και μεθοδολογία, μιλώντας ενδεικτικά για την διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων από τα ιατρικά εργαστήρια, όπως επίσης την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση, την ηχορύπανση, αλλά και τις επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα, όπως και το θέμα με τα πυρηνελαιουργεία.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας τόνισε την σημασία που δίνει η Περιφέρεια στη συνεργασία της με το ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) «Δημόκριτος», υπενθυμίζοντας ότι ως δήμαρχος Καλαμάτας είχε επιδιώξει ο εν λόγω επιστημονικός φορέας να έχει μόνιμη παρουσία στην Καλαμάτα, διαθέτοντας για την φιλοξενία του ένα διατηρητέο κτήριο του δήμου. Στάθηκε δε στις προοπτικές που ανοίγονται για την Περιφέρεια από την δραστηριοποίηση σε διάφορες περιοχές της επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και κέντρων με διεθνείς αναφορές και συνεργασίες.

Τονίζοντας ότι θα ήταν πολύ τιμητικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η συνέχιση της συνεργασίας της με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Π. Νίκας ανάφερε ενδεικτικά τη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του αστεροσκοπείου Κρυονερίου για το οποίο η Περιφέρεια διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ 4,3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τη συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης αγγλόφωνης νοσηλευτικής σχολής, ενώ αναφέρθηκε και στο εύρος της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως και άλλα ΑΕΙ στη χώρα μας. Επισήμανε ακόμα και τη σημασία που έχει η λειτουργία στην Καλαμάτα διεθνούς σχολής εκπαίδευσης πιλότων, διευκρινίζοντας ότι η επισήμανσή του αυτή αφορά στις νέες τεχνολογίες που έρχονται στην περιοχή.

«Υποχρέωσή μας είναι να συνδράμουμε την επιστήμη και τους φορείς της. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές με επιστημονικά ιδρύματα τα οποία υπηρετούν την έρευνα και έχουν διεθνή αναφορά έχουν αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα» τόνισε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ενώ σημείωσε πως οι 4 άξονες του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαθέτουν συνολικές πιστώσεις περί τα 400.000.000 ευρώ, οι οποίες με την υπερδέσμευση μπορούν να φθάσουν και τα 800.000.000.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο