KR Tempo

Στο Ziria Festival φέρνει τον Ιούλιο τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου υποσχέθηκε ο Π. Νίκας στον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Στις εκδηλώσεις του Ziria Festival, που θα πραγματοποιηθεί και αυτό το καλοκαίρι στα ορεινά Τρίκαλα, του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, να παρουσιαστεί η παράσταση, «Ιχνευταί» του Σοφοκλή.

Το σατυρικό δράμα, του 5ου αιώνα π.Χ., θα παρακολουθήσουμε στην ορεινή Ζήρεια, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, το Σάββατο, 31 Ιουλίου. Θα έχει προηγηθεί βέβαια η παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου, το τριήμερο 23 έως 25 Ιουλίου.

Στη Ζήρεια ή Κυλλήνη, κοντά στον χώρο που διεξάγεται κάθε χρόνο το Ziria Music Festival, βρίσκεται το σπήλαιο όπου ιστορία και αρχαιολογία συμφωνούν πως πάντα οι άνθρωποι εκείνον θεωρούσαν σαν τον τόπο γέννησης του πιο αγαπητού μυθικού θεού: του Ερμή. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σειληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων αλλά και τον ήχο μιας λύρας, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά. Τη σπηλιά του Ερμή… Εκεί συναντούν τον μικρό «κλέφτη θεό» να παίζει τη λύρα, που ο ίδιος εφηύρε. Τελικά η λύρα παραδίνεται στα χέρια του Απόλλωνα και οι δύο θεοί συμφιλιώνονται.

Το αποσπασματικά σωζόμενο και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων. Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σειληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο της λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής.

Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης (Απόλλων), Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός), Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη), Steve Katona (Ερμής).

Το φεστιβάλ συζητήθηκε την Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στην Τρίπολη, κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτου στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα. Στην συνάντηση ο κ. Νίκας εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια να συνδράμει στην διοργάνωση του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στην παραπάνω θεατρική παράσταση.

Το Ziria Music Festival, εφόσον οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές, θα πραγματοποιηθεί στον γνώριμο χώρο, το διάστημα 26 με 28 Αυγούστου 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο