KR Tempo

Στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Ζωγράφου το Κορινθιακό Θέατρο

Μετά τις σημαντικές διακρίσεις στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» θα συμμετέχει με το θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα» (βραβείο 2ης καλύτερης παράστασης και 1ο βραβείο στα κουστούμια), στους 34ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων που διοργανώνεται στον Δήμο Ζωγράφου.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Ισίδωρος Σταμούλης, ενώ στον ρόλο της «Γέρμα» εμφανίζεται η Ιωάννα Κατσαρού (βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ της Μονεμβασιάς), ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στους Μολάους βραβεύτηκε ακόμα η Παγώνα Τσαλπαρά με το βραβείο 2ου γυναικείου ρόλου. Στον Δήμο Ζωγράφου οι διοργανωτές στήνουν μια γιορτή αφιερωμένη στο θέατρο, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από ερασιτεχνικές παραστάσεις και επιλεγμένες επαγγελματικές παραστάσεις, ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, που ενώνει λόγο και μουσική.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες βράδυ, με το έργο: «Επανάσταση – Ανάσταση». Ένα αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821, που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» θα διαγωνιστεί με την «Γέρμα» το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου (ώρα 9:00 μ.μ.). Το έργο «Γέρμα», ανήκει στη λεγόμενη «αγροτική τριλογία» του κορυφαίου Ισπανού δραματουργού (μαζί με τον «Ματωμένο Γάμο» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα») και εγγράφεται στα ριζοσπαστικά θεατρικά κείμενα κριτικής επισκόπησης της γυναικείας μοίρας στο πλαίσιο των αγροτικών δομών του πατριαρχικού πολιτισμού.

Η υπόθεση

Ο Λόρκα εισβάλλει βαθιά στις δομές ύπαρξης των ηρώων του και ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες τους, καταδεικνύοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μή επαφής, που οδηγεί στο θάνατο. Η Γέρμα ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

Σ’ ένα αγροτικό χωριό της Ισπανίας λοιπόν, η Γέρμα, μια νέα, παντρεμένη γυναίκα, γίνεται στόχος και αντικείμενο κουτσομπολιού επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Απελπισμένη και μελαγχολική, αφού εξαντλήσει όλες τις φυσικές και μεταφυσικές δυνατότητες (ξόρκια, μάγια κλπ.), φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάσταση της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος εκπροσωπεί. Αυτό το βίαιο ξέσπασμα της Γέρμα, τυφλό και αυτοκαταστροφικό, εκφράζει τα μηνύματα και τους πόθους της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

#pgpartners

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο