KR Tempo

Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021», αφιερωμένες στον Αγ. Σικελιανό, σε Συκιά και Ξυλόκαστρο

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, 19 Ιουνίου οι τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ξυλόκαστρο και την Συκιά, στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού: «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με επίκεντρο τους Δελφούς, ενώ φέτος είναι αφιερωμένες στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του. Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021» θα διαρκέσουν έναν μήνα, ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 11 Ιουλίου. Διοργανώνονται παράλληλα σε έξι περιοχές, όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής, φυσικά στους Δελφούς, αλλά και στην Συκιά Κορινθίας, εκεί όπου βρίσκεται η βίλα του ποιητή, στην οποία έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Ακόμα, στην Λευκάδα, την Σαλαμίνα, την Αίγινα και την Αθήνα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Συκιά είχε ως επίκεντρο την βίλλα του Άγγελου Σικελιανού, όπου παρακολουθήσαμε ένα αφιέρωμα στον ποιητή και την περίοδο που έζησε στην Συκιά.

Με επίκεντρο την βίλα

Στο Ξυλόκαστρο, η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων επιμελήθηκε στο ανοιχτό θέατρο «Β. Γεωργιάδης» μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ξυλόκαστρο, Πευκιάς, Συκιά. Το αραξοβόλι των ποιητών».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Συκιά είχε ως επίκεντρο την βίλλα του Άγγελου Σικελιανού, όπου παρακολουθήσαμε ένα αφιέρωμα στον ποιητή και την περίοδο που έζησε στην Συκιά. Ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης ανέπτυξε το θέμα: «Ο Φοίνικας, μια μυθιστορηματική αντανάκλαση του Άγ. Σικελιανού. Ακολούθησε η πανεπιστημιακός Μαριέττα Μινώτου, με θέμα: «Άσβεστες μνήμες. Άγγελος Σικελιανός, ποιητικά βαφτίσια το 1932», ενώ φιλόλογος η Νέλλη Λάβδα προσέγγισε το θέμα: «Ο δικός του Άγγελος». Αακολούθησε ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και του Άγγελου Σικελιανού, με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού και του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στον χώρο της βίλας, μεταξύ άλλων βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες για τον Πολιτισμό Αθηνά Κόρκα και Υποδομών Χάρης Βυτινιώτης.

Στο Ξυλόκαστρο, στο ανοιχτό θέατρο «Β. Γεωργιάδης» η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων επιμελήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ξυλόκαστρο, Πευκιάς, Συκιά. Το αραξοβόλι των ποιητών».

Αλλά και στο Ξυλόκαστρο, η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων επιμελήθηκε στο ανοιχτό θέατρο «Β. Γεωργιάδης» μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ξυλόκαστρο, Πευκιάς, Συκιά. Το αραξοβόλι των ποιητών», με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας, Σωτήρη Κοκκωνάκη. Στον χώρο του θεάτρου, όπου ο κόσμος έδωσε το παρών του με τις σχετικές αποστάσεις, ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ομιλητές ήταν ο Σωτήρης Κοκκωνακης (Θέμα: «Σικελιανός – Εύα Πάλμερ – Δελφικη ιδέα»),Παύλος Μεθενιτης (θέμα: «Ο Δισθανής»), Γιάννης Σωκος (θέμα: «Σικελιανός – Ξυλόκαστρο, πηγές ποιητικής έμπνευσης») και Σωτηρία Δημοπούλου (θέμα: «Η ιδεολογία και η κοσμοθεωρία του Σικελιανού, μέσω της ανάλυσης του ποιήματος Γιατί βαθιά μου δόξασα».

Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση και των τριών, ο καθένας ξεχωριστά από τη δική του ανάλυση. «Ακούσαμε, γνωρίσαμε, μάθαμε, αλλά και θυμηθήκαμε πολλά πράγματα για τον ποιητή μας και πραγματικά μέσα από τα στοιχεία που μας παρουσίασαν οι ομιλητές, αισθανθήκαμε πιότερο υπερήφανοι, που αυτός ο άνθρωπος έζησε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο τόπο μας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ Κοκκωνάκης.

Ακολούθησε μουσική βραδιά με συναυλία του Παναγιωτη Θεοδοσίου «Ελλάδος Εγκώμιον».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάβανε ακόμα εκδήλωση στο Ειδικό Σχολείο Συκιάς, ενώ τέλος η Ελίνα Μενούνου, αντιδήμαρχος του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, παρουσίασε το έργο και τις εκδηλώσεις του Δήμου, που αφορούν στο έργο του Άγγελου Σικελιανού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο