Κορινθία

Μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις και εικόνες στην Βασιλειόπιτα της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου

Στη φιλόξενη αίθουσα «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης», του ναού Κοίμησης της Θεοτόκου Κορίνθου, (στον Συνοικισμό) και μέσα σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη, ευχές και αγκαλιές μεταξύ μελών, φίλων, συγγενών και πολιτών, η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου έκοψε την Βασιλόπιτα ή Βασιλειόπιτας όπως την αναφέρει.

Κατάμεστη η αίθουσα που αναγέρθηκε, όπως και ο ναός από τις εισφορές και την προσωπική εργασία των Μικρασιατών προσφύγων της Κορίνθου και υπό το βλέμμα του Αγίου Χρυσοστόμου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η εκδήλωση αυτή. «Η Μικρά Ασία, ο Άγιος Βασίλειος με τη Βασιλειόπιτα μάς φέρνουν όλους πιο κοντά» αναφέρει ανακοίνωση της Στέγης που ακολούθησε της εκδήλωσης. Πρωτεύουσα θέση είχε η Αγιοτόκος Καππαδοκία, στην οποία είναι αφιερωμένη το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Στέγης, αφού 100 χρόνια πριν έφτασαν οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα.

Ένα ημερολόγιο που γυρίζει τις μνήμες στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς με το δόγμα της de facto ανταλλαγής, η οποία υποχρέωσε όλους τους Έλληνες από κάθε περιοχή μετά από 3.000 χρόνια παρουσίας τους εκεί να την εγκαταλείψουν «εκόντες άκοντες» και να έλθουν ως πρόσφυγες στη μικρή, αγαπημένη πατρίδα Ελλάδα, την ασθενή, πληγωμένη οικονομικά και πολιτικά ασταθή τότε.

Αυτά θυμήθηκαν οι Μικρασιάτες και οι απόγονοί τους με την ευκαιρία της ευλογίας της Βασιλειόπιτας από τους ιερείς π. Ιωάννη, που συγκίνησε με την αναφορά του στο εκ Σμύρνης Άγιο Δισκοπότηρο, με το οποίο τελεί τη Θεία Κοινωνία, τον π. Δημήτρη και τον νεαρό ιεροψάλτη Κυριάκο Δημητριάδη.

Ο ιστορικός χαιρετισμός της Προέδρου Βασιλικής Ευστρατιάδου, το σύντομο αφιέρωμα στην Αγιοτόκο και Αγιοτρόφο Καππαδοκία του Θεολόγου και μέλους του Δ.Σ. Δημήτρη Κάτσουρα, με καταγωγή από την παραπάνω περιοχή, τα ωραία κάλαντα και χαρακτηριστικά τραγούδια που απέδωσε η χορωδία του Συλλόγου από κοινού με τη χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων, υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Αγγιστριώτη, ταξίδεψαν στη μουσική των πατρίδων και καταχειροκροτήθηκαν. Αλλά και τα χαρακτηριστικά κειμήλια που παρουσιάστηκαν (εικόνες, φωτογραφίες, σχολικά έγγραφα, παραδοσιακές φορεσιές) συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων καθώς και η υπόσχεση των παρόντων τοπικών Αρχόντων περί ταχείας ανέγερσης Μουσείου γι’ αυτά που καταχειροκροτήθηκε.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο Κώστας Χαλβατζίδης ως απόγονος Καππαδοκικής οικογένειας που ανεφέρθη σε αυτήν, η Χαρούλα Μαλτεζοπούλου, η Έλενα Δημητριάδου, και απόγονοι της οικογένειας Κοζανίδη ως μάρτυρες «του κόσμου του μικρού του μέγα» που ήρθε εξ Ανατολών και έφερε το φως της ελληνικής και χριστιανικής Μικρασίας, της Ελλάδας της καθ’ ημάς Ανατολής. Η βραδιά τελείωσε με τη σύντομη παρουσίαση του επιτοίχιου ιστορικού ημερολογίου από τη Φιλόλογο Άννα Παραδείση και φυσικά με το κέρασμα της ωραίας Βασιλειόπιτας, που έκοψε η Πρόεδρος, και του χαρακτηριστικού μικρασιάτικου γλυκού ισλί ή τριγώνου που οι άξιες κυρίες του Συλλόγου παρασκεύασαν και προσέφεραν σε όλους,.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο