Κορινθία

Στο κοιμητήριο της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου συνόδευσαν την μακαριστή Καθηγουμένη Ευπραξία

Με βαθύτατη θλίψη, τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, στη Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής Καθηγουμένης γερόντισσας Ευπραξίας (κατά κόσμο Θωμαΐς Ζέρβα 1938-2022), που διατέλεσε επί 34 χρόνια Ηγουμένη της Μονής.

Στον επικήδειό του, τόσο στην θεία λειτουργία όσο και στην εξόδιο ακολουθία, ο Μητροπολιτης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της μακαριστής με τις δύο ονομασίες της, ως «Ευ-πραξία» και ως «καλογριά», τονίζοντας πως «με τον βίο της έκανε πράξη αυτά που ο Θεός θέλει για τον κάθε άνθρωπο που τον ακολουθεί, δηλαδή, να πράττει και το καλό και το αγαθό». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η μακαριστή Ηγουμένη, «κατάφερε με την αγάπη της να εξαγοράσει την αγάπη του Θεού και έτυχε της αγάπης όλων». Έτσι λοιπόν, συνέχισε ο Μητροπολίτης, «αγαπήθηκε από όλους γιατί όλοι γνώριζαν ότι εκείνη πρώτη τους αγαπούσε ανυπόκριτα».

Από τα νεανικά της χρόνια αφιερώθηκε στον Κύριο. Διατήρησε δε «αναμμένη την φλόγα της λαμπάδας της ψυχής της» ως «φρόνιμη παρθένος» έως του τέλους. Απέδειξε το ανδρείο φρόνημα της, στη μαρτυρία που έδωσε με όλη και σε όλη της την ζωή και ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίσει, αυτό που η ψυχή της επόθησε, τον αγιασμό δηλαδή και τον Παράδεισο. Υπήρξε φιλόπονη, υπομονετική και εργατική η μακαριστή γερόντισσα ασκήθηκε με ταπείνωση, υπακοή και αγάπη προς την Αδελφότητα από το 1957, ως απλή μοναχή, ενώ ηγουμένευσε στην Μονή Φανερωμένης από του έτους 1988. Επί της Ηγουμενίας της η Μονή, της οποίας η ίδρυση ανάγεται στο έτος 1700, στερεώθηκε και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και στελεχώθηκε με ευσεβείς μοναχές, με αποτέλεσμα οι προσκυνητές να βρίσκουν σε αυτή τόπο πνευματικής ανάτασης, τόσο από τον ευπρεπισμένο και καλλωπισμένο χώρο του Μοναστηριού, όσο και από την φιλόξενη, καταδεκτική και γεμάτη προσήνεια χριστιανική καρδιά της αοιδίμου και της υπ’ αυτήν Αδελφότητος, αλλά και από την κατάνυξη και πνευματικότητα που δημιουργούσαν το εκκλησιαστικό φρόνημα της και ο απροσωπόληπτος σεβασμός στον εκάστοτε Επίσκοπο και τους κληρικούς.

Η μακαριστής Καθηγουμένη γερόντισσα Ευπραξίας (κατά κόσμο Θωμαΐς Ζέρβα 1938-2022), διατέλεσε επί 34 χρόνια Ηγουμένη της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Η ταφή της έγινε με όσα ορίζουν τα μοναχικά θέσμια στο κοιμητήριο της Μονής. Την μακαριστή και καθ’ όλα σεβάσμια Γερόντισσα Ευπραξία προέπεμψαν με τις προσευχές τους κληρικοί και μοναστικές αδελφότητες μετά των Ηγουμενισσών εκ των Μονών Αγίου Γερασίμου, Προφήτη Ηλία Λουτρακίου, Τιμίου Σταυρού Μαψού, Προφήτη Ηλία Ζαχόλης, Παναγίας Κορφιωτίσσης, Αγίου Δημητρίου Στεφανίου, Αγίας Μαρίνης Άργους, Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου κ.ά.. Επίσης παρέστησαν οι Υφυπουργοί, Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα και Τάσος Γκιολής και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο