ΕπιχειρείνΠολιτική

Με τον πρωθυπουργό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ο Χρ. Δήμας

Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ξεναγήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και μαζί ξεναγήθηκαν σε πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων.

Παράλληλα ενημερώθηκαν από κοινού για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ  και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού, καθώς και για τα οφέλη του Κέντρου στην κοινωνία και οικονομία της χώρας. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχαν σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση, όπως τόνισε ο κ. Δήμας «στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης».

Στη συνέχεια της ξενάγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρ. Δήμας έμαθαν περισσότερα για το ολοκληρωμένο σύστημα ΙοΤ παρακολούθησης για την «Έξυπνη Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μετρήσεων Ενέργειας», που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ Pragma IoT, και επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ήταν η επόμενη στάση ανάμεσα στα εκθέματα. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΠΤΗΛ για την ανάλυση σημάτων ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου, η οποία έχει εφαρμογή στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, σε εφαρμογές από τον χώρο των νευροεπιστημών (π.χ. στη διάγνωση της νόσου Alzheimer) καθώς και στο Neuromarketing.

Επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κορίνθιο υφυπουργό, ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες τεχνολογίες για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την πρότυπη Πιλοτική Μονάδα Φωτοκαταλυτικού Αντιδραστήρα Μεμβρανών Συνεχούς Λειτουργίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), για την επεξεργασία πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό  την επαναχρησιμοποίηση τους. «Ενημερωθήκαμε για την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Κέντρου. Για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΕΚΕΤΑ, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα anti-drone και άλλα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία» ανέφερε ο Χρίστος Δήμας.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ενός συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιο – οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας (ΙΒΟ) και δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, ενώ στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μετακινήθηκε με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ προς το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Έπειτα από την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε  το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων.

Η ξενάγηση στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην  κτιριακή εγκατάσταση Ενεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ, όπου ενημερώθηκαν για τη νέες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας καθώς και στη διεπιστημονική περιοχή Περιβάλλοντος – Υγείας των Ινστιτούτων Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).

«Το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί σημαντική και ουσιαστική έρευνα αιχμής και πρωτοπορεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα αντικειμένων. Όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί θα συναντήσει εδώ την Ελλάδα που καινοτομεί, δημιουργεί, εξάγει και παράγει» σημείωσε καταλήγοντας ο Κορίνθιος υφυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο