Με τιμές ιερολοχίτη η ταφή του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα που έφυγε σε ηλικία 101 ετών
Στο κοιμητήριο Παπάγου, όπου και ετάφη με τιμές ιερολοχίτη, τελέστηκε την τελευταία ημέρα του Μαΐου, η εξόδιος ακολουθία για τον καταδρομέα Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 101 ετών, λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου στο Καβούρι, στο ετήσιο μνημόσυνο των καταδρομέων – ιερολοχιτών.
Στον εκλιπόντα αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες τιμές, με την γαλανόλευκη να σκεπάζει το φέρετρο και άγημα των καταδρομέων να πυροβολεί στον αέρα, την στιγμή της ταφής του. Παρόντες στο κοιμητήριο Παπάγου ήταν ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο, εξαίροντας την προσφορά του εκλιπόντος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας κ.α.
Ο τελευταίος των ιερολοχιτών
Ο Στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45), όπως και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.
Ο ιερολοχίτης και καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή στο «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά το ετήσιο μνημόσυνο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, στο οποίο παρέστη και κατέθεσε στεφάνι. Γεννήθηκε στην Πουλίτσα στις αρχές του 1921, ενώ εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940 και με τους πρωτοετείς συμμαθητές του πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης τον Μάϊο του 1941, με την Πολεμική Σημαία της Σχολής. Ακολούθως διέφυγε στην Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τις σπουδές του στη ΣΣΕ που εγκαταστάθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ).
Αποστρατεύθηκε το 1980 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού 1ης Στρατιάς». Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιοδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε Στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977), ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80), ενώ υπήρξε και Διοικητής:
- Του 14ου Λόχου Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49).
- Της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55).
- Του 3ου Συντάγματος Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72).
- Της ΧΙ (11η) Μεραρχίας Πεζικού (1973 – 74).
- Του Β΄ Σώματος Στρατού (1974-1976).
- Του Δ΄ Σώματος Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος Διοικητής.
- Της 1ης Στρατιάς.
Ο Στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45), όπως και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.
Φοίτησε στις Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης του Όπλου του Πεζικού, στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑστην Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ, στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Τιμής και ηθικές αμοιβές
Για την συμμετοχή του στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο Στρατηγός τιμήθηκε με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές:
- Με προαγωγή «Επ΄ Ανδραγαθία επί του Πεδίου της Μάχης».
- Με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα μετά Ξιφών.
- Με τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄.
- Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος.
- Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου Α΄.
- Έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.
- Με τον Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως.
- Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως.
- Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων.
- Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως
- Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.
- Με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
- Με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45
- Με το Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944.
- Με το Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.
Ως α΄ υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου απεβίωσε και ετάφη, στην Ελλάδα, όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που έχει ανεγερθεί στο Πεδίον του Άρεως.