KR Tempo

Οι Σαρακατσαναίοι κόβουν στο Λουτράκι την Βασιλοκουλούρα τους με ένα διήμερο εκδηλώσεων

Ένα διήμερο των εκδηλώσεων, που αφορούν στην κοπή της Βασιλοκουλούρας ή Μπουκουβάλας, οργανώνει στο Λουτράκι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου»οι Τσελιγκάδε»

Η πρώτη ημέρα, το προσεχές Σάββατο 13 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει επιστημονική εσπερίδα, που θα γίνει στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, ενώ θα ακολουθήσει το βράδυ ο χορός στο «Corinthian Palace», στο Σολομό. Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 14, Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει το παραδοσιακό αντάμωμα, που περιλαμβάνει και την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με παραδοσιακούς χορούς από Συλλόγους Σαρακατσαναίων αι γλέντι με παραδοσιακή Σαρακατσάνικη ορχήστρα.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων.

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου στο Λουτράκι και στο «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας (λαογραφική έκθεση), σε μια εκδήλωση που θα παρουσιάσει η Αναστασία Φαλέκα.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 4:30 το απόγευμα, ενώ στις 5:00 μ.μ ακολουθεί η 16,30 Έναρξη εκδήλωσης παρουσίαση του διαδραστικού βιβλίου: «Η στράτα της Ζήρειας», της Μαρίας Καρατάσιου, Αν. Καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Ακολούθως, στις 5:45 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Χρήστος Γόγολας, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου και ο Γεώργιος Μουτσιάνας, πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ., θα καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες στις ομιλίες:

  • Για την προσφορά και ο ρόλος της Σαρακατσάνας γυναίκας και μάνας θα μιλήσει ο Γεώργιος Δ. Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.
  • «Σαρακατσάνικα τραγούδια κατά την αναχώρηση (ξεπροβόδισμα) της νύφης από το πατρικό της. Λαογραφική προσέγγιση» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. Αναπλ. Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμμετέχει ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», με Χορωδία Γερόντων.
  • Για τη Σαρακατσάνικη γυναικεία φορεσιά της Πελοποννήσου θα μιλήσει η ενδυματολόγος Νίκη Κούρταλη – Κούλη.

Στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, όπως προαναφέραμε, θα γίνει ο ετήσιος χορός του Συλλόγου, στον Σολομό και στο «Corinthian Pallas», με τους Σαρακατσάνους καλλιτέχνες Γιώτα Γρίβα, Σταύρο Τσαλάγκα και Γιώργο Καραχρήστο,(κρατήσεις: Σκάζας Σωτήρης, τηλ 6972839282 και Δημήτρης Λέκκας, τηλ.: 6970610122.

Η δεύτερη μέρα

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, επίσης στο Λουτράκι, αυτή την φορά στο Κλειστό Γυμναστήριο «Γεώργιος Γαλανόπουλος» οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11:00 το πρωί, με το καλοσώρισμα ξανά από τον Χρ. Γόγολα και τον Γ. Μουτσινά, ενώ θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός από τον Γεώργιο Δ. Καψάλη, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο αγιασμός.

Στις 11:30 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση του δρώμενου «Χριστούγεννα στα Σαρακατσάνικα κονάκια», από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων». Την πίτα θα κόψει ο Γιώργος Μουτσιάνας, πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.. με Σαρακατσάνικα τραγούδια από Χορωδία Γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», παραδοσιακούς χορούς από Συλλόγους Σαρακατσαναίων και γλέντι με παραδοσιακή Σαρακατσάνικη ορχήστρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο