Επιχειρείν

Κερδίζει την αγορά η μελισσοκομεία στην Πελοπόννησο που συμμετείχε στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παρέστη, το απόγευμα στα εγκαίνια του φετινού 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας, που πραγματοποιείται το τριήμερο από 1η έως και 3 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει, για μία ακόμα φορά, παρούσα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στο Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρηματοδοτώντας την συμμετοχή 14 παραγωγών μελιού και από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας, (δύο συμμετέχουν από την Κορινθία). Επίσης διαθέτει και δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για ευρύτερες δράσεις της στο οποίο, κατά την διάρκεια του τριήμερου, θα παρίσταται ειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) από την ΔΑΟΚ της έδρας της Περιφέρειας.

Στόχος της Περιφέρειας είναι, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών. Το Φεστιβάλ Μελιού αποτελεί άλλωστε και τον σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιό του μάλιστα διοργανώνεται και ο διαγωνισμός ελληνικών μελιών, η παρουσίαση νέων προϊόντων, καθώς και το μελισσοκομικό συνέδριο, με θέμα: «Χαρακτηρισμός και αυθεντικότητα των προϊόντων της μέλισσας», σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η μελισσοκομεία στην Πελοπόννησο

Με αφορμή την συμμετοχή στο παραπάνω Φεστιβάλ λοιπόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει χρήσιμα στοιχεία και στατιστικά, για την μελισσοκομεία στην Πελοπόννησο και σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου, από την οποία καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα παρουσιάζεται ανά νομό και σύμφωνα με την κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας:

  • Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια.
  • Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια.
  • Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια.
  • Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια.
  • Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια.
  • Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.

Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.

Η εμπορία μελιού

Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους. Συνολικά στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή).

Αναλυτικά ανά νομό και εδώ, η εικόνα είναι η εξής:

  • Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους.
  • Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους.
  • Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους.
  • Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους.
  • Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους.

Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο