Επιχειρείν

Μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας

O κλάδος της εστίασης βρίσκεται ακόμα μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα», αντιμετωπίζοντας τεράστιες απώλειες, ενώ πλέον προκύπτει θέμα βιωσιμότητας και αν δεν παρθούν κατάλληλα και αναγκαία μέτρα, πολύ φοβόμαστε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά λουκέτα.

Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Τάκης Λουζιώτης αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης αυτής, που πλήττουν πρωτίστως τα καταστήματα εστίασης. «Ζούμε και αφουγκραζόμαστε την ανασφάλεια και την απόγνωση των επαγγελματιών της εστίασης που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει» αναφέρει το κείμενο του κ. Λουζιώτη, ο οποίος παρατηρεί πως οι γιορτές που μόλις πέρασαν, «δεν κατάφεραν να βγάλουν τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου, ίσα- ίσα δημιούργησαν μεγαλύτερους μπελάδες γιατί οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν να διαχειριστούν τα κρούσματα στις επιχειρήσεις τους, την ασφάλεια μέσα στον χώρο τους, την χαμηλότερη κίνηση και ένα απόθεμα πρώτων υλών που – με τα νέα μέτρα της Πρωτοχρονιάς – πήγε στα σκουπίδια».

Οι προτάσεις για μέτρα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνεχίζει στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης και προτείνει:

  • Επιδότηση ενοικίου όλων των επιχειρήσεων της εστίασης για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
  • Συνταγογράφηση PCR tests και παροχή δωρεάν self tests και rapid tests σε κάθε επιχείρηση εστίασης γιατί το κόστος αυτών, για να διασφαλίσουν την υγεία μας, επιβαρύνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση όλων.
  • Οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω κρούσματος, να απαλλάσσονται από λογαριασμούς, ασφαλίσεις εργαζομένων και όλα τα σχετικά έξοδα για όλη την χρονική περίοδο που είναι κλειστές. Με άλλα λόγια, να παγώνουν όλες οι υποχρεώσεις τους μέχρι να επαναλειτουργήσουν.
  • Διεύρυνση των ΚΑΔ για αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην εστίαση.
  • Εξάμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων μέχρι οι επιχειρήσεις της εστίασης να βρούνε τα πατήματά τους.
  • Απαλλαγή ή μείωση δημοτικών τελών για εξωτερικούς χώρους και λογαριασμούς ρεύματος για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
  • Κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη την στήριξη της πολιτείας τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αναμένουμε τις παρεμβάσεις σας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας» καταλήγει το κείμενο του κ. Λουζιώτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο