Επιχειρείν

Μέτρα για τα χρέη και πιστώσεις από τις τράπεζες ζητά η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας

Υψηλής σπουδαιότητας χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες η διήμερη συνεδρίαση (πρώτη του έτους) του Διοικητικού Συμβουλίου της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που διεξήχθη στη Μεσσήνη.

Στη συνεδρίαση σχολιάστηκε η καλή επίδοση της αγοράς στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την προηγούμενη εορταστική περίοδο. Επισημάνθηκε με έμφαση όμως, ότι αυτή η επίδοση δεν ήταν ικανή να αναστρέψει το αρνητικό πρόσημο του κύκλου εργασιών για το σύνολο του 2022. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η κακή κατάσταση της αγοράς επανεμφανίστηκε αμέσως μετά τις γιορτές και η έναρξη της εκπτωτικής περιόδου δεν είναι ικανή να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Όπως τονίστηκε, το πολύ αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων λόγω ενέργειας, μεταφορικών κλπ, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, δημιουργεί κλίμα εκρηκτικών πιέσεων στην αγορά.

Για τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας απαίτησαν από τους παριστάμενους πολιτικούς να ασκήσουν πιέσεις ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για:

• Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε 120 δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων.

• Θεσμοθέτηση ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.

• Άνοιγμα των τραπεζών στις πιστώσεις των επιχειρήσεων.

• Ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων προς τις επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

• Δημιουργία ενός νέου προγράμματος στα πλαίσια του Σχεδίου «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ», που να απευθύνεται στις μικρές επιχειρήσεις από 0-5 εργαζόμενους. Η ανάγκη και αυτών των επιχειρήσεων για βοήθεια στην πορεία τους για την ψηφιακή τους μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη, είναι σημαντική και δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις κρατικές ενισχύσεις.

Παράλληλα η ΠΟΕΕ παρουσίασε 2 κομβικές προτάσεις της για την:

• Δημιουργία από τους Δήμους της Πελοποννήσου τουριστικών-εμπορικών οδηγών των τοπικών αγορών και συνεργασία της Περιφέρειας και της ΠΟΕΕ στην προώθησή τους σε όλη την Πελοπόννησο

• Πρόσκληση-προτροπή στα σχολεία της Πελοποννήσου να διοργανώνουν σχολικές εκδρομές στα πάμπολλα αξιόλογα μέρη της Πελοποννήσου, που βρίθει από αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες, όμορφες πόλεις και καταπληκτικούς προορισμούς.

Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε ανάλυση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ζητούμενο και θεωρείται ότι η ως άνω εφαρμογή θα συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται να γίνουν όμως αρκετές διορθώσεις, διαπιστώθηκε εδώ, ώστε το μέτρο να έχει θετικό πρόσημο προς την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, αποκλείοντας όλα τα αρνητικά αποτελέσματα, που μπορεί να επιφέρει μια άνευ ουσίας αυστηροποίηση των συνθηκών των εργασιακών σχέσεων, δημιουργώντας δυσκολίες στην εργασιακή ευελιξία που σήμερα αποτελεί ζητούμενο πρωτίστως των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε πως η ένταξη των εμπορικών επιχειρήσεων στο σύστημα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και η ΠΟΕΕ πρόκειται σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ να ενημερώσει πλήρως όλες τις επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή του μέτρου και την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, έγινε σαφές ότι οι έλεγχοι της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας είναι καλοδεχούμενοι από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι χαμηλής έως ασήμαντης παραβατικότητας. Επισημάνθηκε όμως ότι το μέτρο των ανωνύμων καταγγελιών στην πλατφόρμα gov. gr δεν θεωρείται μέτρο προαγωγής της νομιμότητας. Απεναντίας εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Καλείται η Αρχή να αναθεωρήσει στο σημείο αυτό τις αποφάσεις και να προωθήσει μια πιο δημοκρατική και ρεαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Περαιτέρω η ΠΟΕΕ εξέφρασε τη θέση να υπάρξει μια καλή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων. Θεωρεί όμως ότι χωρίς την επαναφορά της μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της δυνατότητας υπογραφής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν γίνεται να επέλθει ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης για να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που ήδη είναι δυσβάσταχτο, την αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια το πανθομολογούμενα άδικο μέτρο του τέλους επιτηδεύματος. Τέλος, το ΔΣ της ΠΟΕΕ εξέφρασε την έντονη αντίδραση στη μεθόδευση εκτέλεσης των προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ, που στερούν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα ουσιαστικής κατάρτισης και αφήνουν αναξιοποίητους πόρους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Κάλεσε τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ να δεχθεί το αίτημα εκτέλεσης των προγραμμάτων με παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου. Επίσης ζητά επιτακτικά την δημιουργία προγράμματος ενίσχυσης της λειτουργίας των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων που υπάγονται στην ΕΣΕΕ με επιχορήγηση της πρόσληψης προσωπικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο