ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Κυρίαρχη η Κορινθία στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν για την στήριξη του κλάδου

Μπορεί η Κορινθία να παρουσιάζεται κυρίαρχη στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, με την περιοχή του Σαρωνικού κυρίως να μοιράζεται με την γειτονικής Αργολίδα, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα για τον κλάδο, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εγκατάστασή τους, την χωροθέτηση και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Όλα αυτά έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, στην σύντομη τοποθέτησή του, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το ευρωπαϊκό έργο EXTRA-SME’s, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στον συνεδριακό χώρο του Καζίνο Λουτρακίου.

Στο συνέδριο, τον συντονισμό των εργασιών στο οποίο είχε ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μοριάς Α.Ε.” της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Φοίφας, συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσίων φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης, ενώ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως επικεφαλής εταίρος, του ευρωπαϊκού έργου EXTRA SME’S του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014 – 2020, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο κ. Νίκας, αν και έφτασε με σχετική καθυστέρηση στον χώρο, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος και στο δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των Τμημάτων Αλιείας, παρατηρώντας ότι μόλις 3 με 4 σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες, στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του κλάδου. Παράλληλα τόνισε ότι η επείγει η εκ μέρους της πολιτείας άμεση χωροθέτηση των περιοχών εκείνων που μπορούν να εγκατασταθούν ιχθυοτροφεία, χωρίς να προκαλούνται ζητήματα ή συγκρούσεις για ενδεχόμενες επιρροές στο φυσικό περιβάλλον ή στην τουριστική ανάπτυξη.

Ο Παν. Νίκας, ανέφερε πως τα ιχθυοτροφεία καλύπτουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση της αγοράς που δεν μπορεί να καλύψει η θάλασσα, ενώ παράλληλα, προστατεύουν και την θαλάσσια πανίδα από την υπεραλίευση που θα υπήρχε σε διαφορετική περίπτωση. Τόνισε δε πως στον χώρο η χώρα μας είναι κυρίαρχη στις εξαγωγές και ζήτησε την ενίσχυση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον κλάδο και από το συνέδριο να εξαχθούν σύντομα τα συμπεράσματα ώστε αυτά να αποτελέσουν τον άξονα που θα κινηθεί η Περιφέρεια για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κορίνθου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο