Επιχειρείν

Η Alpha Bank αρωγός και του Συλλόγου Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας

Παράδοση 6 πυροσβεστικών οχημάτων για την ενίσχυση του έργου των εθελοντών Δασοπυροσβεστών σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική

Την ισχυρή της δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος κάνει πράξη για μία ακόμη φορά η Alpha Bank, στηρίζοντας έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τη δωρεά πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντικούς συλλόγους πυροσβεστών και την οικονομική υποστήριξη του έργου δασοπυρόσβεσης σε περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών και ο Εθελοντικός Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας, τα μέλη του οποίου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη. Εκεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος παρέδωσε 6 πυροσβεστικά οχήματα, ενισχύοντας τον στόλο οχημάτων του Εθελοντικού Συλλόγου Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας, όπως προαναφέραμε, καθώς και των Συλλόγων Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Προκοπίου και Καρύστου Ευβοίας, της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4×4 Μεσσηνίας, των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης & Διάσωσης / Κλιμάκιο Ροδόπολης Αττικής και της Εθελοντικής Ομάδας Καπανδριτίου Πολυδενδρίου Αττικής.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος επεσήμανε μεταξύ άλλων η Alpha Bank στέκεται διαχρονικά αρωγός της κοινωνίας και της πολιτείας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους, με πολλούς τρόπους. «Στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενώ λαμβάνουμε και έκτακτα μέτρα ρυθμίσεων για τη στήριξη των πελατών μας που διαμένουν ή εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές» υπογράμμισε ο κ. Ράπανος. «Παράλληλα, συνέχισε, ενισχύουμε το έργο των αρμοδίων φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι δωρεές αυτές, εξήγησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, είναι μέρος της πρωτοβουλίας «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον», η οποία περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. «Είναι όμως και μέρος της γενικότερης πολιτικής μας που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι μία επιχείρηση, ένας οργανισμός, δεν μπορεί να προκόψει μακροχρόνια αν δεν σέβεται το φυσικό περιβάλλον και δεν αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και δεν κατανοεί τις έγνοιες της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα για τη δωρεά από τα μέλη του Εθελοντικού Συλλόγου Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Σπυρίδωνα Ράτη και κ. Αθανάσιο Παπαθανασίου.

Η μεγάλη σημασία των συνεργειών

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης παρατήρησε πως η κίνηση αυτή από την πλευρά της Alpha Bank, δείχνει ξεκάθαρα τη σημασία των συνεργειών. «Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση» υπογράμμισε ο Υπουργός. Πρόσθεσε δε πως η συνεργασία, η συνένωση δυνάμεων, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσέγγισης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Γιατί, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό, να ενώσουμε δυνάμεις. Κι αυτό κάνουμε σήμερα» συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός ευχαρίστησε την Alpha Bank «που στέκεται δίπλα στους εθελοντές, ενισχύοντάς τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους», καθώς και τον Πρόεδρο της Alpha Bank, κ. Βασίλειο Ράπανο, «γιατί αποτελεί ψυχή αυτής της πραγματικά εθνικής προσπάθειας για συνένωση δυνάμεων προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Με αφορμή της εκδήλωση στο Ζάππειο, ο κ. Στυλιανίδης έσπευσε να ευχαριστήσει και τους εθελοντές, για την προσφορά τους. Γιατί όπως παρατήρησε, «δίνουν το παρών δίπλα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σε κάθε αντιπυρική περίοδο και σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη».

Ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Μιχάλης Κανάκης με τον Αντιδήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Σπυρίδωνα Ράτη.

Η σπουδαία προσφορά των εθελοντών

«Όταν η εταιρική κοινωνική ευθύνη συναντά την εθελοντική προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών, μπορούμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν επιχειρούμε στα πεδία των πυρκαγιών ως πυροσβέστες» ανέφερε από την πλευρά του ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννης Σταμούλης. Εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του, που ο Όμιλος Alpha Bank, όπως σημείωσε, «τα τελευταία χρόνια είναι συνοδοιπόρος μας, πραγματικός συνεργάτης μας σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι τα μέσα ατομικής προστασίας και τέτοιες ενέργειες που εξοπλίζουν τους εθελοντές πυροσβέστες με τόσο σημαντικά εργαλεία όσο τα οχήματα, μας κάνει να είμαστε απλά λίγο ακόμη πιο ήσυχοι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Έτσι λοιπόν ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, ευχαρίστησε και αυτός με την σειρά του την Alpha Bank, καθώς και τους εθελοντές για την μεγάλη υποστήριξη που παρέχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Δημόσιες ευχαριστίες των τοπικών φορέων

Τις θερμές τους ευχαριστίες για τη δωρεά του πυροσβεστικού οχήματος στον Σύλλογο Πυροπροστασίας Λουτρακίου εξέφρασαν από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Μιχάλης Κανάκης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Σπύρος Ράτης, ενώ το όχημα παρέλαβαν τα μέλη του Συλλόγου Ιωάννης Λυγκούρης, Μιχάλης Νικολάου, Νίκος Κοριατόπουλος, Ιωάννης Αντωνίου, Ιωάννης Ταβλάς, Μάριος Σακέλλης, Αιμίλιος Σερμέας και Γεώργιος Λάμπρου. Παρών στην εκδήλωση και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού & Νεολαίας  του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου.

Διαχρονικά κοντά στους εθελοντές

Η Alpha Bank ενισχύει διαχρονικά το έργο και τον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και δασών. Ιδίως μετά τα σοβαρά συμβάντα των τελευταίων ετών και κυρίως του 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης, χαρτογραφήθηκαν 84 δασικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα, με την Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική να έχουν υποστεί τις πιο εκτεταμένες καταστροφές.

Με τη δωρεά των 6 πυροσβεστικών οχημάτων, ο Όμιλος συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ασφάλειας των εθελοντικών μονάδων, οι οποίες επιχειρούν στις περιφέρειες της πατρίδας μας που δοκιμάζονται σκληρότερα από την κλιματική αλλαγή.

Την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων που δωρίσθηκαν έχει αναλάβει η Generali Hellas, στο πλαίσιο της στρατηγικής της συνεργασίας με την Τράπεζα, εντάσσοντας τη συγκεκριμένη δράση στο πλάνο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Μαζί, με στόχο το περιβάλλον: δέσμη δράσεων για ένα βιώσιμο μέλλον

Παράλληλα, η Alpha Bank ενισχύει οικονομικά και το έργο των Συλλόγων Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Αττικής και της Διασωστικής Εθελοντικής Ομάδας Φιγαλείας Ηλείας. Η δωρεά των 6 πυροσβεστικών οχημάτων εντάσσεται στη διαχρονική Δράση της Τράπεζας «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον» για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Mε αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής το 2018 και με σκοπό την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, η Alpha Bank προχώρησε σε χορηγία ύψους 325.000 € για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας και συγκεκριμένα 2.000 κρανών. Επίσης, το καλοκαίρι του 2021 ενίσχυσε με είδη πρώτης ανάγκης τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και σε συνέχεια των πυρκαγιών στον Μαραθώνα, τη Ραφήνα, τα Κύθηρα, τον Ωρωπό και το Καπανδρίτι.

Η Alpha Bank στάθηκε επίσης στο πλευρό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για αναφύτευση των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στα Μαστιχοχώρια της Νοτίου Χίου, με τη δωρεά 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου. Από το 2021, στο πλαίσιο της βιώσιμης και υπεύθυνης στρατηγικής της, η Τράπεζα συμβάλλει στην αποκατάσταση του δάσους του Αρωνά στην Κατερίνη. Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική εταιρεία ReforestAction και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, σχεδίασε και προσφέρει σε πελάτες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο και να χρηματοδοτήσουν τη φύτευση 17.379 δέντρων (πλατύφυλλες βελανιδιές, κάρπινους και μικρούς φράξους).

Η αποκατάσταση του δάσους του Αρωνά, έκτασης πάνω από 10.000 στρέμματα, μέσα από την εφαρμογή ενός βιώσιμου και ποιοτικού προγράμματος διαχείρισης, οδηγεί σε μία ήπια και προσεκτική παρέμβαση που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του δάσους, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής του ποιότητας, της ξυλείας και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ κατά την περίοδο 2021-2026 προγραμματίζεται να φυτευτούν 30.000 δέντρα.

Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τράπεζα ενισχύει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχειρίσεως Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω παροχής υποτροφιών και κάλυψης λειτουργικών εξόδων. Το Πρόγραμμα έχει διαμορφώσει μία καταρτισμένη κοινότητα με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων, η οποία κινητοποιείται σε συμβάντα μεγάλης σοβαρότητας, όπως οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αττική, συγκροτώντας ομάδες έρευνας και εθελοντικής προσφοράς, με στόχο την άμεση στήριξη στους πληγέντες, αλλά και την ενημέρωση της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο