ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα  υπόσχεται ο Δημ. Πτωχός

Παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Messinia Forum, (13-14 Απριλίου) που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

«Το 2ο Messinia Forum αποτελεί μία διοργάνωση με προοπτική να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο εξωστρέφειας όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Έκανε λόγο για την πληθώρα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, «που τη διαφοροποιούν και μπορούν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία».

Σχετικά με τον τουρισμό και τους στόχους της Περιφέρειας, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια, «ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο». Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνέχισε, «καταγράφεται αυξητική τάση αλλά την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές και πολύ πραγματικές προκλήσεις με μεγαλύτερη την κλιματική. Οι πολίτες του κόσμου και ειδικά αυτοί που μας επισκέπτονται φέρνουν μαζί τους σύγχρονες αντιλήψεις για τη διατροφή και έχουν την αξίωση αυτές τις αντιλήψεις να τις εισπράττουν ως υπηρεσίες από την εστίαση».

Διατροφή και βιωσιμότητα

Στην συνέχεια της ομιλία του, ο Περιφερειάρχης μίλησε για την πλεονεκτική θέση, στην οποία βρίσκεται η Πελοπόννησος και η χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η διατροφή μας, «παραδοσιακά συνδέεται με τη βιωσιμότητα και πάνω από όλα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διατροφικά στάνταρντς». Σε αυτό το σημείο μίλησε για τον «θησαυρό» του ελαιολάδου, που όπως είπε, «έχει ορίσει τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι τοπικές κουζίνες». Όπως και τα ιδιαίτερα, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά της Πελοποννήσου, «που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Προτάσσοντας το βιώσιμο, αναπτυξιακό, τουριστικό μοντέλο, που όπως είπε στη συνέχεια, μίλησε για ένωση δυνάμεων, που θα βασίζεται στα ταυτοτικά συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και το πλούσιο πολιτιστικό κληροδότημα. Επίσης, έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του φαγητού, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στη σπατάλη του φαγητού. «Πετάμε το φαγητό και οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι επαγγελματίες μάγειρες, οι σεφ μας, πρέπει να μπουν μπροστά και να μας δείξουν τον τρόπο που η κουζίνα μπορεί να γίνει βιώσιμη» κατέληξε αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Δημ. Πτωχός.

Όλες οι συνέργειες

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε την επιθυμία του, που θα αποτελέσει και τον βασικό άξονα της πολιτικής του την πενταετία που διανύσει, «η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα σε όφελος της κοινωνίας. Κι αυτό με συνέργειες, με τα δίκτυα της εκκλησίας και της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να γίνει εφικτό». Σε αυτή την κατεύθυνση έθεσε τις προτεραιότητες, μιλώντας για:

  • Premium υπηρεσίες, με χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωσή τους
  • Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη κλάδων όπως ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός.
  • Βιωσιμότητα με φροντίδα για το περιβάλλον.

Η ζωή στην Πελοπόννησο

Συμμετέχονατς στο τραπέζι διαλόγου που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, τη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος, όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τον στόχο του νέου place brand, που παρατήρησε πως θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας.

Το 2ο Messinia Forum διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο