KR Tempo

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παρουσιάζει στο Λουτράκι τις «Αναμνήσεις ενός Κοριτσιού»

Tο Βιβλιοπωλείο Beeloo στο Λουτράκι και οι εκδόσεις «Ιανός», παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη με τον τίτλο: «Αναμνήσεις ενός Κοριτσιού».

Η παρουσίαση θα γίνει το προσεχές Σάββατο, 4 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου. Ομιλητές, η Αναστασία Βούλγαρη, (θεατρική συγγραφέας – ποιήτρια), Γιώργος Μονεμβασίτης, (Πολ. Μηχανικός, κριτικός & ιστορικός μουσικής) και Γιάννης Κολλιάκος, (μουσικός συντάκτης). Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων» Μίκη Θεοδωράκη. Βιώνει τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις και με το αθώο παιδικό της βλέμμα παρακολουθεί πάντα από εκεί, χαμηλά, τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «χορό αρχαίας τραγωδίας».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του και τους Μικρασιάτες παππούδες, με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου. Με τον ερχομό της χούντας, βιώνει τις αιφνίδιες νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις του πατέρα της, την εξορία.

Εκεί, στη Ζάτουνα, σ’ ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Μίκης και η Μυρτώ ζουν εξόριστοι, δέσμιοι, και το μικρό κορίτσι αλωνίζει τα αρκαδικά βουνά, τρέχει ελεύθερο στις απότομες πλαγιές, μυείται στα μυστικά της μουσικής και χορεύει… χορεύει ασταμάτητα, ρουφώντας τη ζωή! «My my my Delilah»…

Και παντού φρουροί και χωροφύλακες· και μουσική. Σήμερα, παλεύει με τους δαίμονές της…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο