Κορινθία

Η Ηρώ Κουνάδη επισκέφτηκε την Αρχ. Κόρινθο και γράφει στο in2life.gr για μια τέλεια εκδρομή

Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσαι, η Αρχαία Κόρινθος δεν είναι (μόνο) αρχαιολογικός χώρος. Είναι, κυρίως και πρωτίστως, ένα γλυκύτατο χωριό, ένα τέταρτο έξω από την Κόρινθο και μία ώρα από την Αθήνα.

Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση που σχημάτισε επισκεπτόμενη την Αρχαία Κόρινθο η δημοσιογράφος του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ Ηρώ Κουνάδη, για να γράψει την εμπειρία της στο in2life.gr την οποία σχημάτισε απολαμβάνοντας αυτή την επίσκεψη και περπατώντας πρώτα στον πεζόδρομο του χωριού, που όπως διαπίστωσε «αγκαλιάζει έναν φανταστικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος πιθανότατα είναι ο πρώτος λόγος να έρθεις εδώ».

Έτσι ξεκίνησε λοιπόν την βόλτα της, από το πλακόστρωτο στο πλάι του αρχαιολογικού χώρου, με τα τραπεζάκια που απλώνουν καφέ και εστιατόρια από τη μια, και τον ναό του Απόλλωνα από την άλλη. Αλλά δεν βιάστηκε να φύγει προς τον αρχαιολογικό χώρο και το κάστρο αργότερα. Δεν προσπέρασε τα μαγαζάκια, αλλά επισκέφτηκε αυτά, γράφοντας για το μαγαζί της Μαρίας Σκλήρη, η οποία την εντυπωσίασε φτιάχνοντας επιτόπου πήλινες πυξίδες, αρύβαλλους και άλλες χειροποίητες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα ευρήματα των ανασκαφών, και ζωγραφισμένες στο χέρι με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί της, χιλιάδες χρόνια πριν.

Ύστερα και προκειμένου να γράψει όλα όσα μπορεί να αναδείξει η Αρχ. Κόρινθος στο in2life.gr, η Ηρώ Κουνάδη θέλησε να κάνει τον γύρο του χωριού, βλέποντας πρώτα από μακριά τον βράχο του Ακροκορίνθου να υψώνεται επιβλητικός, ενώ από το ψηλότερο σημείο φωτογράφισε τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές των σπιτιών.

Γράφοντας για την ιστορία

Η δημοσιογράφος βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και γράφει για τον δωρικό ναός του Απόλλωνα, που δεσπόζει στο κέντρο της αρχαίας πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ., γύρω στα 100 χρόνια προτού χτιστεί η Ακρόπολη. Αλλά δεν μένει μόνο στο ναό του Απόλλωνα, καθώς το ενδιαφέρον κεντρίζει η Κρήνη της Γλαύκης, ένας πελώριος ορθογώνιος λαξευμένος βράχος που ανάβλυζε νερό, και ο εντυπωσιακός ναός της Οκταβίας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά κτίρια που έχουμε μέχρι σήμερα, η Ρωμαϊκή Αγορά με το Βήμα από το οποίο ο Απόστολος Παύλος απευθύνθηκε στους Κορινθίους πριν ξεκινήσει να τους γράφει επιστολές, η Κρήνη της νύμφης Πειρήνης, και η μαρμαρόστρωτη οδός Λεχαίου, που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους για να ενώσει την πόλη με το λιμάνι της, το Λέχαιο. Κάθε βήμα εδώ μοιάζει να αντηχεί και μια μικρή ιστορία, γιατί η αίσθηση πως περπατάς ακριβώς εκεί που περπατούσαν άνθρωποι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια δεν ξεπερνιέται ποτέ και με τίποτα.

Όταν όμως εισήρθε στο Αρχαιολογικό Μουσείο εντυπωσιάστηκε από τους πανύψηλους κούρους που βρέθηκαν πάνω στους τάφους τους, «σε μια σπάνια ευκαιρία να δούμε μαζί τα αγάλματα και τους ανθρώπους καθ’ εικόνα και ομοίωση των οποίων φτιάχτηκαν, συνεχίζει την αναφορά, μέχρι αυτά που θα λέγαμε σήμερα «τάματα» τα οποία άφηναν μαζί με τον πόνο τους οι ασθενείς στο Ασκληπιείο, και από το μωσαϊκό της ρωμαϊκής βίλας με τον Διόνυσο και το ζαλιστικό μοτίβο που απεικονίζει τέλεια το εφέ του μεθυσιού που λάμβανε χώρα εκεί κάθε βράδυ, μέχρι την οικοσκευή ενός σπιτιού των αρχαϊκών χρόνων χωρισμένη ανά δωμάτιο μάνας, πατέρα και παιδιού, η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι μία από τις πλέον ανθρωποκεντρικές που θα δεις».

Εκτός του αρχαιολογικού χώρου, δεν παρέλειψε να βρεθεί και να γράψει για τα απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και το ρωμαϊκό ωδείο που χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., κατά πάσα πιθανότητα με έξοδα ενός παλιού σου γνώριμου από ένα άλλο ωδείο, του Ηρώδη του Αττικού.

Ψηλά στον Ακροκόρινθο

Ανεβαίνοντας στον Ακροκόρινθο, συνεχίζοντας από εκεί το οδοιπορικό για το in2life.gr  η δημοσιογράφος γράφει για το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και λοιπά υπερθετικά κάστρο της Πελοποννήσου. «Χτισμένος σύμφωνα με τον μύθο από τον βασιλιά της Κορίνθου Σίσυφο, ο Ακροκόρινθος είναι σήμερα ένα παζλ περιόδων και πολιτισμών τόσο περίπλοκο που κανείς δεν μπορεί να το λύσει» περιγράφει και σημειώνει ότι οι πάντες έχουν περάσει από εδώ, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Οθωμανοί, ακόμα και οι ιππότες της Μάλτας, «όλοι προσθαφαιρώντας κάτι και συμβάλλοντας σε αυτό που βλέπεις σήμερα: Ένα κάστρο υπεράνω πάσης περιόδου και παντός αρχιτεκτονικού ρυθμού. Τείχη, πολεμίστρες, χριστιανικές εκκλησίες και αρχαίοι ναοί, καταπράσινα πλατώματα και μαγική θέα από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά εγγυώνται πως για να γυρίσεις λαχανιασμένος/η τον Ακροκόρινθο θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο ώρες».

Διαμονή και εκδρομές

Τελειώνοντας με όσα αξίζει κανείς να δει επισκεπτόμενος την Αρχαία Κόρινθο, το οδοιπορικό κλείνει με προτάσεις για φαγητό στο χωριό, κυρίως στο κέντρο αυτού που οι επιλογές είναι πολλές και εξαιρετικές, αλλά και με επιλογές διαμονής για κάθε γούστο και μπάτζετ, προτείνοντας όμως και εκδρομές στη γύρω περιοχή, «από τα οινοποιεία της Νεμέας ως το καστράκι Πεντεσκούφι, που έχτισαν οι Φράγκοι όταν προσπαθούσαν να πάρουν τον Ακροκόρινθο, και στο οποίο ανεβαίνεις μόνο με τα πόδια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο