Δήμοι

Δημιουργία «Πράσινου Σημείου» και γωνιών ανακύκλωσης στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων

Μια νέα εποχή στη διαχείριση αποβλήτων ξεκινά στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας «Πράσινου Σημείου» και τριών γωνιών ανακύκλωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Την σχετική ανακοίνωσε έκανε ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, «ιδιαίτερα ικανοποιημένος», όπως σημείωσε, που εντάχθηκε αυτό το «πράσινο» και φιλοπεριβαλλοντικό έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 1,406 εκατ. € ευρώ. «Οι κάτοικοι του Δήμου θα μπορούν να είναι συμμέτοχοι στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής» συνεχίζει ο κ. Ταγαράς και εξηγεί: «Διότι μόνον με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών πολύτιμες δράσεις όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση μπορούν να γίνουν πράξη, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, στην τελική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή, αλλά και στη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων που επιβαρύνει έναν Δήμο, άρα και τους δημότες του».

Μέσα στο καλοκαίρι

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Ιούλιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023. «Έχει έρθει η ώρα να θωρακίσουμε το Περιβάλλον και να αποδείξουμε  στην πράξη ότι μπορούμε όλοι μαζί να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας με λιγότερα σκουπίδια, να βάλουμε στόχο ότι η νακαύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα γίνουν καθημερινές συνήθειες της ζωής μας. Το οφείλουμε και στη δική μας γενιά αλλά και στις επόμενες» ανέφερε ακόμα ο Κορίνθιος πολιτικός. Υπογράμμισε δε πως για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, «αυτό αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα».

Γ. Γκιώνης. Μια νέα νοοτροπία για την διαχείριση

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαχείρισης των αποβλήτων» σχολίασε από την πλευρά του, εξίσου ικανοποιημένος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης. Με τη δημιουργία του «Πράσινου Σημείου» και των γωνιών ανακύκλωσης, ο Δήμαρχος τονίζει πως ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. «Διαμορφώνουμε μια νέα νοοτροπία στα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπληρωματικά με τις νέες αυτές «δομές», παρατήρησε ο κ. Γκιώνης, «θωρακίζουμε καλύτερα τη δημόσια υγεία, προστατεύουμε το περιβάλλον και δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα όλων μας».

Ευχαρίστησε τέλος τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, «για το διαρκές ενδιαφέρον του για τον τόπο μας, την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και την καθοριστική συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί και αυτό το σπουδαίο έργο».

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Ιούλιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023.

Το «Πράσινο Σημείο»

Σημειώνεται ότι το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:

• Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

• Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.

• Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή. Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο