Επιχειρείν

Δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ ότι θα “τρέξουν” οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου να επιταχυνθεί το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία). Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες. Επίσης ανέφερε το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 λεπτά ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 λεπτά ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 λεπτά ανά κιλό.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, συζήτηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να γνωστοποιεί ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, προσθέτοντας ότι η αξία κάθε ελαιόδενδρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους έχει εκτιμηθεί -από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής- στα 144 ευρώ, εκ των οποίων τα 50 ευρώ ανά ελαιόδενδρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους, ως προκαταβολή, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την διοίκηση του Οργανισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο