Περιφέρεια

Αποζημιώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες υποσχέθηκε από την ορεινή Κορινθία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αγροτικές καλλιέργειες στην ορεινή Κορινθία επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας από το Κρυονέρι, όπου στη συνέχεια συνάντησε αγρότες οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

«Δεσμεύτηκα και απέναντί τους ότι όπως το κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και τώρα ο ΕΛΓΑ, με τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, θα στηρίξει τους αγρότες μας να ξεπεράσουν και αυτή τη δυσκολία» είπε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα από την Κόρινθο, όπου χαιρέτισε την προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Πτωχού. Μαζί του στις αγροτικές καλλιέργειες είχε και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ωστόσο, ότι μια τέτοια στήριξη στον αγροτικό κόσμο που είδε το εισόδημά του να πλήττεται από τα τερτίπια του καιρού, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν η οικονομία δεν πήγαινε πιο καλά. «Εάν δεν μπορούσαμε να παράγουμε ισχυρά πλεονάσματα» υπογράμμισε και θύμισε αυτά που προεκλογικά είχε πει για αυτό ακριβώς, «πως οι μεγάλες οικονομικές επιδόσεις της χώρας συνδέονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας της καθεμιάς και του καθένα από εσάς».

Διαβεβαίωσε λοιπόν πως ο αγρότης θα πάρει στήριξη από τον ΕΛΓΑ ακριβώς επειδή ο προϋπολογισμός πηγαίνει καλά. «Η διαφορά την οποία κάνει είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τη δυνατότητα, τις δημοσιονομικές αντοχές, να στηρίζει τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορούμε να αποζημιώνουμε τους παραγωγούς μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η ελληνική πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των παραγωγών που δοκιμάστηκαν για ακόμα μία χρονιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αγρότες της Κορινθίας, τονίζοντας ότι ως προς τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ταχύτατη εκταμίευση των σχετικών αποζημιώσεων». Τα χρήματα αυτά, διαβεβαίωσε, θα καταβληθούν, «και θα καταβληθούν επειδή η κυβέρνηση στηρίζει τον ΕΛΓΑ πέρα και πάνω από τις δικές του οικονομικές δυνατότητες».

Στη στήριξη που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ στάθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Αν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες σας, οφείλεται στο ότι ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του, στήριξαν τον ΕΛΓΑ καθοριστικά. Ενισχύθηκε ο οργανισμός με 400 εκατομμύρια και μπορέσαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις 1,1 δισ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προσαρμογής της αγροτικής δραστηριότητας στις νέες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. «Κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα. Και αυτό το οποίο έχει αλλάξει πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης και πρέπει να είναι αντικείμενο και ενδεχομένως πιο δραστικών παρεμβάσεων, που φτάνουν μέχρι και τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών για να μπορούν οι ειδικοί να μας υποδείξουν, στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, ποιες είναι εκείνες οι παραγωγές οι οποίες θα ευδοκιμούν και θα σας δώσουν το καλύτερο δυνατό εισόδημα», είπε.

«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει πολύ στον πρωτογενή τομέα, πιστεύει στη δύναμη του Έλληνα αγρότη, πιστεύει κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, στη γη τους να καλλιεργούν, να παράγουν τα εξαιρετικά προϊόντα τα οποία πάντα παρήγαγε η Κορινθιακή γη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σχέδια για τους αγρότες του Δημ. Πτωχού

Αλλά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, που συνόδευε τον πρωθυπουργό στην ορεινή Κορινθία, διαβεβαίωσε τον αγροτικό κόσμο για την στήριξη τη Περιφέρειας, αφού, όπως τόνισε, γνωρίζει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Κορινθία και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. «Πολλά από αυτά είναι ίδια, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων και κυρίως του νερού, τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση» παρατήρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε όλους τους Δήμους. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα χάνεται ούτε σταγόνα βρόχινου νερού», κατέληξε ο Δημήτρης Πτωχός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο