Δήμοι

Δήμος Σικυωνίων. Καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία για την αντισεισμική συμπεριφορά

Με αφορμή την συμπλήρωση 42 ετών από τον σεισμό των Αλκυονίδων – που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1981 και άλλαξε για πάντα την αντισεισμική νομοθεσία και συμπεριφορά στην Ελλάδα και στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, που προβλέπει το έργο «προσεισμικός έλεγχος κτηρίων του Δήμου Σικυωνίων», βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία του Δήμου Σικυωνίων, με θέμα την συμπεριφορά πριν και μετά τον σεισμό.

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Κιάτου πραγματοποιήθηκε λοιπόν η εκδήλωση αντισεισμικής συμπεριφοράς, με την συνδρομή του Διασωστικού Σώματος «ΠΗΓΑΣΟΣ», τα μέλη του οποίου έχουν μεγάλη εμπειρία σε σεισμικά συμβάντα και στην αντιμετώπισή τους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τις απαραίτητες προετοιμασίες και ενέργειες που πρέπει κάθε οικογένεια και κάθε σχολείο να κάνει για να διαχειριστεί με ψυχραιμία και ασφάλεια τον σεισμό όταν αυτός έρθει.

Την ενημέρωση στους μαθητές έκαναν οι έμπειροι διασώστες του «ΠΗΓΑΣΟΥ», που αναφέρθηκαν στα απαραίτητα είδη που πρέπει κάθε οικογένεια να έχει σε σάκο έκτακτης ανάγκης, ενώ στο προαύλιο του Κλειστού στήθηκε σκηνή σεισμού, την οποία είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν οι μαθητές. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο του σεισμού του 1981, στο πολυπληθές κοινό, μίλησε η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες της, τόσο τις προσωπικές όσο και τις δημοσιογραφικές, από τους σεισμούς.

Παρουσία και του Δημάρχου Σπ. Σταματόπουλου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και τους εξήγησε ότι από τη στιγμή που ζούμε στην πλέον σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και σε μία από τις πιο σεισμογενής του κόσμου, απαιτείται να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα.  Με αυτό το δεδομένο, εξήγησε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Σικυωνίων τον Μάρτιο του 2021 διεκδίκησε, εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τον Προσεισμικό Έλεγχο Κτηρίων και κυρίως σχολείων. Σκοπός του έργου ήταν η αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτηρίων, δηλαδή πόσο ικανά είναι να αντέξουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Στο πλαίσιο του έργου αυτού εντάσσεται και η ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής συμπεριφοράς.

Τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε ο Σπύρος Σταματόπουλος, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» του δήμου Σικυωνίων, που αφορά στην αντιμετώπιση σεισμικού συμβάντος σε τοπικό επίπεδο, και γνωστοποιήθηκαν σημεία συγκέντρωσης του κοινού, επιχειρησιακά κέντρα και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες. Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 ξεκίνησε από τον Φενεό, η μεγάλη ενημερωτική καμπάνια του δήμου Σικυωνίων για την αντισεισμική συμπεριφορά πριν και μετά το σεισμό, στα σχολεία της περιοχής του. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλιμάκιο επισκέπτεται τα σχολεία, ενημερώνει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει στην σχολική κοινότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του σεισμού, όταν και αν αυτός συμβεί.

Η καμπάνια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα και με έντυπο υλικό που θα φτάσει σε κάθε σχολείο. Τέλος, ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τόσο το Διασωστικό Σώμα «ΠΗΓΑΣΟΣ», όσο και την κα Τζένη Σουκαρά για την παρουσία τους και τη συμβολή τους στην ενημερωτική εκδήλωση, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του Εθελοντισμού που σε περιπτώσεις όπως οι σεισμοί, οι Εθελοντές αποδεικνύονται και απαραίτητοι και σωτήριοι. Παράλληλα ενημέρωσε ότι στο Δήμο Σικυωνίων έχει ανοίξει Μητρώο Εθελοντών στο οποίο μπορεί όποιος θέλει να γραφτεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο