Πολιτική

Γ. Ψυχογιός. Η κυβέρνηση ξεπουλάει τις ιαματικές πηγές και το SPA Λουτρακίου

Για έλλειψη στρατηγικής στη διαχείρισης του τουρισμού, κατηγόρησε την κυβέρνηση από το βήμα του κοινοβουλίου, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον τουρισμό και τις ιαματικές πηγές.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην «Αναφορά» που κατέθεσε πρόσφατα εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων και Καταλυμάτων Κορινθίας, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, και συνακόλουθα όλη η αλυσίδα γύρω από αυτούς, καταθέτουν τρία βασικά αιτήματα: Τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. «Τίποτε απολύτως δεν έχετε κάνει γι’ αυτά» σημείωσε ο βουλευτής Κορινθίας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Στην συνέχεια, ο βουλευτής Κορινθίας έκανε λόγο για το σοβαρό ζήτημα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης, όπου παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δυναμικό και πολύ σημαντικό κομμάτι σπουδαστών για τη χώρα, που οι οικογένειές τους και οι ίδιοι έχουν δαπανήσει κόπο και χρήμα, «η κυβέρνηση απαξιώνει εντελώς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και τα πτυχία τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα και μάλιστα τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς δούλεψαν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία όλη τη σεζόν. Η όλη κατάσταση τελικά αποβαίνει προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων και των ΙΕΚ, που πιστά υπηρετεί η Κυβέρνηση».

Ο Ψυχογιός έκανε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Διώρυγας, που είναι εδώ και περίπου δύο χρόνια κλειστή, «με δεκάδες εκατομμύρια χαμένα για το Δημόσιο, με τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια να πληρώνονται από τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει η εταιρεία, με μεγάλα προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αγνοεί ότι είναι κλειστή όταν την επισκέφθηκε» όπως σημείωσε.

Σε σχέση με την σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.», κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι  προσπαθεί να ελέγχει χρηματοδοτήσεις, παρακάμπτοντας το δημοσιονομικό έλεγχο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ παραχωρώντας εθνικούς πόρους σε μια Α.Ε., εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας. «Είχαμε αντιδράσει έντονα στις διατάξεις και στις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται βίαια υφαρπαγή της περιουσίας των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας» θύμισε ο βουλευτής Κορινθίας. Για τις ιαματικές πηγές και το υδροθεραπευτήριο (spa) Λουτρακίου, παρατήρησε ακόμα, «με άμεση εμπλοκή του Δήμου και με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως και για τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, που είναι κρίσιμοι πόροι για την περιοχή, οι όποιες βελτιώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, δεν αλλάζουν στην ουσία και στην πράξη αυτό που γίνεται».

«Χωρίς να παρέχονται τα κατάλληλα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τον πλήρη έλεγχο των οικονομοτεχνικών μελετών των Δήμων από την Α.Ε. αυτοί οι εθνικοί πόροι οδηγούνται νομοτελειακά στο ξεπούλημα και την αγκαλιά μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η ίδια η νομική μορφή της εταιρείας δίνει την απόλυτη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, των ιαματικών πόρων, με απολύτως αδιαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παρακάμπτοντας κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης προς ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων» κατέληξε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο