Δήμοι

Η ανταποδοτική ανακύκλωση στην Πελοπόννησο ξεκινά από τον Δήμο Κορινθίων

Γωνιές ανακύκλωσης για μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό διαθέτει πλέον ο Δήμος Κορινθίων, ύστερα από μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, με την διεκδίκηση του έργου τον περασμένο χρόνο και την υλοποίηση του σήμερα, ως ο πρώτος Δήμος της Πελοποννήσου που παρουσίασε πληρότητα και ετοιμότητα.

Τα πολυκέντρα ανακύκλωσης, τοποθετήθηκαν σε 5 σημεία του Δήμου Κορινθίων και σε πλήρη αξιοποίηση τους μπορούν να δώσουν 6 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά ημερησίως. Η επίδειξη λειτουργίας έγινε στο πολυκέντρο που τοποθετήθηκε επί της Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στο 1ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου, ως ένα ουσιαστικό μήνυμα αφού, τα παιδιά είναι η βάση για την δημιουργία συνείδησης ανακύκλωσης στις επόμενες αλλά και τις τωρινές γενιές, παρουσία του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, ο φορέας έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, και του δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου ο οποίος μίλησε για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την δημοτική αρχή για να υπηρετήσει τον στόχο της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που σήμερα διατίθεται προς ολοκληρωμένη διαχείριση στους σταθμούς της Πελοποννήσου.

Χαρούμενος ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος κ. Νανόπουλος ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην Κόρινθο τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σταύρο Αργειτάκο, την εταιρία TEXAN η οποία κάνει την εγκατάσταση, αλλά και τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλο Ραβάνη. «Πριν χρόνια είχαμε κάνει την 1η συζήτηση για την ανταποδοτική ανακύκλωση και χαίρομαι πολύ που σήμερα είναι εδώ για να ξεκινήσουμε την πιλοτική εφαρμογή από το δήμο Κορινθίων» ανέφερε ο κ. Νανόπουλος. Εξέφρασε επίσης την χαρά του, που σε αυτή την παρουσίαση συμμετείχαν μικροί μαθητές, «διότι πιστεύουμε πολύ στην συμμετοχή των νέων στην ανταποδοτική ανακύκλωση» υπογράμμισε.

«Τα 5 σημεία που τοποθετούνται μας επιτρέπουν να ανακυκλώνουμε υλικά και να υπάρχει ανταπόδοση και σε είδος και σε χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουμε τον όγκο των σκουπιδιών που ο δήμος πρέπει να διαχειριστεί και ταυτόχρονα  τα παιδιά μπορούν να πάνε εκδρομή δωρεάν γιατί θα έχουν χρήματα ενώ προστατεύουμε και το περιβάλλον. Όλα αυτά δείχνουν την ευαισθησία, τον σχεδιασμό και την μέριμνα του δήμου Κορινθίων για το περιβάλλον και την προστασία του, είναι μια από τις δράσεις που υλοποιούμε, παράλληλα με την κομποστοποίηση που ξεκινά σύντομα , το εργοστάσιο σας δίνω την είδηση θα ξεκινήσει σύντομα παρά τις δικαστικές διαμάχες που είχαμε, η κατασκευή για να τακτοποιηθεί το θέμα. Στόχος είναι ο δήμος μας να είναι πρότυπο στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και των απορριμμάτων» κατέληξε ο Βασίλης Νανόπουλος.

Μπράβο στον Δήμαρχο

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος, συνεχάρη τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, πληρότητα που έδωσε στο δήμο Κορινθίων την δυνατότητα να είναι ο δήμος – πιλότος της εφαρμογής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. «Επάξια ξεκινούμε από εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ .Αργειτάκος λέγοντας πως η συμβολή της δημοτικής αρχής στην επιτυχία του προγράμματος είναι καθοριστική!

Κάθε πολύκεντρο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα), ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή και να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών. Επίσης, διαθέτει εξοπλισμό που πραγματοποιεί αυτόματα την παραλαβή, αναγνώριση, αρχική επεξεργασία και αποθήκευση σε κάδους των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, αντίστοιχα.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν λοιπόν, μεταξύ άλλων, μαθητές από το 2ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου, εκπρόσωπος της Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, ο Πρόεδρος της Β  Βάθμιας Σχολικής επιτροπής δήμου Κορινθίων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Κορινθίων. Η ανταποδοτική ανακύκλωση περιλαμβάνει κίνητρο κέρδους για τον πολίτη, για κάθε συσκευασία (από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί) που τοποθετούν στα μηχανήματα των Πολυκέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κερδίζουν χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές σε συνεργαζόμενα supermarket, αυξάνοντας έτσι την αγοραστική τους δύναμη ενώ για κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία, ο καταναλωτής αποκομίζει 0,03€. Δηλαδή για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνει κερδίζει 1 ευρώ.

Τα σημεία που μπορούν να βρουν οι πολίτες τα πολύκεντρα ανακύκλωσης είναι:

  • Επί της πλατείας Ελ. Βενιζέλου (Φλοίσβος), στο λιμάνι Κορίνθου.
  • Επί των οδών Γ. Παπανδρέου & Κολοκοτρώνη, στην πόλη της Κορίνθου, έξω από το 2ο Δημοτικό σχολείο.
  • Επί της της πλατείας Ηλιόπουλου, στην περιοχή συνοικισμός, στην πόλη της Κορίνθου.
  • Επί την Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών, στον οικισμό Λέχαιο, έξω από το Γυμνάσιο Λεχαίου.
  • Επί της οδού Εθνικής Αντίστασης και μεταξύ των οδών Κολιάτσου & Αδειμάντου, στην πόλη της Κορίνθου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο