ΕπιχειρείνΠολιτική

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κιάτο

Τα αγροτικά προβλήματα της Κορινθίας και οι προκλήσεις του μέλλοντος για την ελληνική γεωργία, βρέθηκαν ωστόσο στο επίκεντρο της εκδήλωσης την που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Ν.Ε. Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Οργάνωση Μελών Σικυωνίων, στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας και ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τον συντονισμό είχε ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και ο συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Φάνης Κουρεμπές.

Προηγήθηκε συνάντηση εργασίας με τους δημάρχους Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, παρουσία εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, όπου οι δήμαρχοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και του αγροτικού κόσμου. Στις συναντήσεις τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων για άρδευση, αλλά και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Επίσης, η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού, η εφαρμογή πρακτικών ορθής γεωργίας, η ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθώς και οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Προβληματισμοί και ευκαιρίες

Στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου, ο Πέτρος Κόκκαλης αρχικά και ο Σταύρος Αραχωβίτης έδωσαν απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν και στους προβληματισμούς των αγροτών που έδωσαν το παρών τους, αναδεικνύοντας κυρίως τα αγροτικά προβλήματα στην Κορινθία και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την ελληνική γεωργία.

Από τους αγρότες εκφράστηκε η ανησυχία και αγωνία για την απαξίωση της κορινθιακής σταφίδας, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην ελαιοπαραγωγή και στην ελαιοκομία, τα σοβαρά ζητήματα της κτηνοτροφίας. Η κουβέντα επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και στις παγίδες που κρύβονται. Έγινε δε αναφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε τα καυτά αγροτικά ζητήματα να έρθουν στην Βουλή, με επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, ενώ υπογράμμισε την κοινή παραδοχή πως όταν πλήττεται ο αγροτικός κόσμος πλήττεται συνολικά όλη η οικονομία, τοπική ή εθνική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο