KR Tempo

Αποχαιρετούν τον Στέφανο Μίλλερ ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Αποχαιρετάμε τον καθηγητή αρχαιολογίας Στέφανο Μίλλερ, έναν σπουδαίο επιστήμονα που λάτρεψε τη χώρα μας, έζησε σε αυτήν πολλά χρόνια και αφιερώθηκε στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».

Τα λόγια αυτά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στο στερνό της μήνυμα προς τον άνθρωπο που έφερε στην επιφάνεια τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Νεμέας. «Για το έργο ζωής, την ανασκαφή και αναστήλωση της αρχαίας Νεμέας, τον ευγνωμονούμε βαθιά» συμπλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ταυτισμένος με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Νεμέας, στις ανασκαφές της οποίας αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες, ο Στέφανος Μίλλερ αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον σεβασμό και την εκτίμησή του για την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου φιλέλληνα αρχαιολόγου, Στέφανου Μίλλερ εξέφρασε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη Νεμέα είχε συναντήσει το 2016 τον καθηγητή και λάτρη του τόπου μας. «Αγάπησε την Ελλάδα, λάτρεψε τη Νεμέα, έφερε στο φως τους θησαυρούς της. Ταυτισμένος με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Νεμέας, στις ανασκαφές της οποίας αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες, ο Στέφανος Μίλλερ αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έγινε Στέφανος από Στήβεν πολύ πριν η Πολιτεία του αποδώσει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2005» ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θυμήθηκε πως είχε τη χαρά και την τιμή να συναντηθεί μαζί του στη Νεμέα τα τελευταία χρόνια. «Να θαυμάσω την αφοσίωσή του στις οικουμενικές αξίες της κλασικής Ελλάδας. Και να μοιραστώ την ανυπόκριτη αγάπη του για τη χώρα μας. Τον αποχαιρετούμε ως έναν δικό μας άνθρωπο, ως έναν συμπολίτη μας» κατέληξε.

Αποχαιρετούν Δήμας και Μενδώνη

Αλλά και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο αρχαιολόγο, τονίζοντας ότι με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, «η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο». Η κ. Μενδώνη σημείωσε ακόμα ότι ο Στέφανος Μίλλερ «αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού» συνέχισε η Υπουργός Πολιτισμού, για να καταλήξει: «Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη».

Αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής κορινθίας Χρίστος Δήμας, έγραψε στο Twitter: «Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον αρχαιολόγο Στέφανο Μίλλερ. Αφιερώθηκε στην Νεμέα, έφτιαξε το μουσείο, την αναστύλωση του ναού του Δία, τα Νέμεα, δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν το σημείο αναφοράς, ο πρεσβευτής της Νεμέας ανά τον κόσμο».

Τον αποχαιρετά η Νεμέα

Ο Δήμαρχος Νεμέας και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το χαμό του Στέφανου Μίλλερ. «Ο Στ. Μίλλερ υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ένας σπουδαίος φιλέλληνας αρχαιολόγος, που από το 1973 αφιέρωσε τη ζωή του στις ανασκαφές, για το αρχαίο Στάδιο της Αρχ. Νεμέας, την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου και την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός» αναφέρει το μήνυμα που υπογράφει ο Δήμαρχος Κώστα Φρούσιος. «Η προσφορά του ανεκτίμητη, η μνήμη του αθάνατη» καταλήγει.

#pgpartners

#ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο