ΔήμοιΠεριφέρεια

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου

Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επίσης και το ζήτημα της άρδευσης στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, απασχόλησαν την συνάντηση του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα, στην Κόρινθο.

Ο κ. Νίκας, ενημέρωσε συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, για την απόφαση με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου, στην θέση Ρέμα Σπαρτίλα – Κολώνες. Η απόφαση, όπως εξήγησε του δημάρχου ο κ. Νίκας, υπαγορεύθηκε, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων με ΣΔΙΤ και πιο συγκεκριμένα η λειτουργία της 1ης ΜΕΑ, που εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό Κορινθίας, καθώς και η λειτουργία του κεντρικού ΣΜΑ Σπαθοβουνίου. Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος αστικών στερεών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ για υγειονομική ταφή.

Πλέον, ο ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες:

Κατάθεση ΤΕΠΕΜ (Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη) στην περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή, σχετικά με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

  • Στην έγκριση της ΤΕΠΕΜ από την περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή.
  • Στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ και κατάθεση αίτησης τεκμηρίωσης των προϋποθέσεων τερματισμού της αποκατάστασης, στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία θα διενεργήσει τελική επιτόπια επιθεώρηση και θα εκδώσει απόφαση έγκρισης της οριστικής παύσης λειτουργίας.

Ο Π. Νίκας, ανακοίνωσε συγχρόνως την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, για το προϋπολογισμού 870.000 ευρώ έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα στο Ξυλόκαστρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο