Κορινθία

Ανάβαση στον Πάρνωνα ετοιμάζει για την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου

Ορειβατική και πεζοπορική διάσχιση στον Πάρνωνα (Αρκαδία), διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, με σημείο αφετηρίας το καταφύγιο και από εκεί ανάβαση από το μονοπάτι στο οροπέδιο.

Εκεί θα χωριστούν οι ορειβάτες που είναι για κορυφή Τούρλα και οι πεζοπόροι θα συνεχίσουν στο μονοπάτι με κατεύθυνση τον προφήτη Ηλία. Η διαδρομή στη συνέχεια έχει κατηφόρα για 3 ώρες περίπου μέχρι το μοναστήρι Μαλεβή, όπου θα περιμένει το λεωφορείο. Η πορείας είναι μέσα σε άγρια ομορφιά από Έλατα και κέδρα με μπλε καρπούς.

Οι Ορειβάτες κατεβαίνοντας από κορυφή θα έχουν την ίδια κατεύθυνση για (Μοναστήρι Μαλεβή).

Ένα βουνό 1.934 μέτρων

Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός -ονομασία σλαβικής προελεύσεως- ή Κρόνιον κατά την αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη με απόληξή του το Ακρωτήριο Μαλέας (Κάβο Μαλιάς). Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο, στα 1.934 μ. Επίσης, υπάρχουν ακόμη δέκα κορυφές με ύψος άνω των 1.500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η Μικρή Τούρλα (1.800 μ.), η Γαϊτανόραχη (1.801 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (1.788 μ.) και η Πρεζέση (1.701 μ.). Το διάσελο βόρεια από το χωριό Μαρί, σε υψόμετρο 950 μ., χωρίζει το κύριο βουνό από τις νότιες βουνοκορφές Μαδάρα (1.326 μ.), Χιονοβούνι (1.296 μ.) και Γαϊδουροβούνι (1.095 μ.), οι οποίες γεωγραφικά θεωρούνται οι νότιες απολήξεις του Πάρνωνα. Επιπλέον, τα πετρώματα που κυριαρχούν στο βουνό είναι ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι και ψαμμίτες, κυρίως στο βόρειο τμήμα του, ενώ προς τα νότια ο ασβεστόλιθος παραχωρεί τη θέση του στα υποστρώματα φλύσχη.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ο Πάρνωνας είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους. Τα δάση του Πάρνωνα σχηματίζονται από τρία είδη κωνοφόρων: την κεφαλληνιακή ελάτη, τη μαύρη πεύκη και το σπάνιο δενδρόκεδρο, καθώς και από βελανιδιές, πλατάνια και χαρουπιές.

info

Πληροφορίες στο γραφείο του Συλλόγου, Τετάρτη και Παρασκευή (ώρες 8:00 μ.μ. έως 10:00), τηλ. 2741029970. Αρχηγοί: Νίκος Ντρούδης (6944645278) και Χριστόφορος Καραγεώργος (6948002379).

Κόστος εκδρομής: 15€

Ώρα αναχώρησης 6:30 το πρωί της Κυριακής από τα Περιβολάκια Κορίνθου.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

#pgpartners

#ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο