Ο Δρ. Αριστοτέλης Κοΐνης παρουσιάζει στην Κόρινθο τα δύο βιβλία του
Ο Δρ. Αριστοτέλης Κοΐνης, έρχεται την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου στην Κόρινθο, προκειμένου να παρουσιάσει στο αναγνωστικό του κοινό τα δύο βιβλία του με τίτλους: «Ηθική παρενόχληση» και «Όσα δεν μπορώ να τα πω …τα ζωγραφίζω».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», στις 7:30 μ.μ., όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Ο Δρ. Αριστοτέλης Κοΐνης είναι Κλινικός Ψυχολόγος και εργάζεται σε Δημόσιο Νοσοκομείο, ενώ διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Aegean College, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Christ Church University και του Coventry University του Ηνωμένου Βασιλείου, και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι εκπαιδευτής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Δίνει διαλέξεις για θέματα Ψυχολογίας σε φορείς, συμμετέχει με ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Κορινθίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ηδυέπεια» από τις οποίες κυκλοφορούν τα βιβλία.
«Ηθική Παρενόχληση»
Αυτή η προσπάθεια είναι αποτέλεσμα της καθημερινής επαφής και εμπειρίας του συγγραφέα με επαγγελματίες υγείας σε χώρους υγείας. «Η Ηθική Παρενόχληση κατά των επαγγελματιών υγείας συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο, που απαντάται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξης, του πληθυσμού, του πολιτισμού ή της θρησκείας τους» τονίζει στο σημείωμά του. «Το ειδεχθές φαινόμενο της εργασιακής βίας, Παρενόχλησης, συνεχίζει, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απειλεί διαρκώς όλους τους εργαζόμενους επαγγελματίες υγείας, άνδρες και γυναίκες, διακυβεύοντας έτσι την αξιοπρέπειά τους, την ψυχική και την σωματική ακεραιότητά τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής και της δημοκρατίας μας συνολικά».
Στο βιβλίο του, κυρίαρχο ρόλο παίζει η εμβάθυνση μέσα από έρευνες σε επαγγελματίες υγείας σχετικά με την Ηθική Παρενόχληση, με σκοπό την αναγνώριση, την έγκαιρη αντίδραση και δραστηριοποίηση όλων μας, έτσι ώστε να μην πέφτουμε θύματα ή τουλάχιστον να προλάβουμε ή να αποφύγουμε νέα περιστατικά. Στην προσπάθεια αυτή επαναπροσδιορίζει τον ορισμό και τις έννοιες της Ηθικής Παρενόχλησης. Στη συνέχεια σχολιάζονται οι αιτίες και οι συνέπειες στην γενική υγεία των επαγγελματιών υγείας και οι επιπτώσεις της στον εργασιακό τους χώρο. Επίσης, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά τόσο του θύτη όσο και του θύματος, ενώ σε ένα δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στην ισχύουσα ως τώρα νομοθεσία.
Σε ένα τρίτο μέρος, έχει μελετηθεί η εξάπλωση της Ηθικής Παρενόχλησης υπό το πρίσμα των ερευνών και η επίδραση της στην ποιότητα ζωής των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, εξετάζονται οι πιθανοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, παρατέθηκαν διάφορες μαρτυρίες και εμπειρίες των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την επιρροή της Ηθικής Παρενόχλησης και τέλος προτείνετε ένα βιωματικό πρόγραμμα παρέμβασης και αντιμετώπισης της Ηθικής Παρενόχλησης στοχευμένο σε επαγγελματίες υγείας για εφαρμογή και χρήση από ειδικούς ψυχικής υγείας.
«Όσα δεν μπορώ να πω… τα ζωγραφίζω»
Είναι σπουδαίο να μπορείς να αντιληφθείς μέσα από ένα χαρτί την «ιστορία» που έχει να σου πει ένα παιδί. Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί μέσο έκφρασης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων των παιδιών. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουν-ζωγραφίζουν τα παιδιά. Ερμηνεύοντας τη ζωγραφιά ενός παιδιού, γίνεται αντιληπτή η γνωστική του ανάπτυξη, ο τρόπος με τον οποίο αυτό αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τον κόσμο, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Το παιδικό σχέδιο αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το παιδί. Απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν να ανακαλύπτουν τις πολύχρωμες σκέψεις, τα μυρωδάτα συναισθήματα και τη δημιουργική φαντασία των παιδιών. Μπορεί εύκολα μέσω αυτού να γίνει μια πρώτη προσέγγιση, μια πρώτη γνωριμία με τον ιδιαίτερα όμορφο κόσμο των παιδιών.
Το βιβλίο αυτό του Δρ. Αριστοτέλη Κοΐνη, επιχειρεί να παρουσιάσει το πως τα παιδιά «μιλούν» μέσα από τα σχέδια τους και πως οι ενήλικες αντιλαμβάνονται τα «λόγια» τους μέσα από τις ζωγραφιές τους καθώς και το πως ένα παιδί αυτοπροβάλλεται και παράλληλα προβάλει τις σχέσεις του με τα μέλη της οικογένειας του διαμέσου του παιδικού σχεδίου.