ΕπιχειρείνΚορινθία

Μάρκος Λέγγας. Στο πιλοτικό έργο διαχείρισης του νερού για την γεωργία η Κορινθία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βιώσιμη γεωργία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμμετέχοντας στο καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο GEORGIA, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe, με προϋπολογισμό 4.970.932 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, συμμετέχουν 16 εταίροι, από εννέα ευρωπαϊκές χώρες και φέρνει επαναστατικές λύσεις στην ορθολογική χρήση του νερού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ανθεκτικού πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του GEORGIA, η Κορινθία  φιλοξενεί ένα από τα επτά πιλοτικά έργα του προγράμματος. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης καθαρού νερού κατά 44%, μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως:

  • Αξιοποίηση νερού από τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Κορινθίων για άρδευση, μειώνοντας την εξάρτηση από τις φυσικές υδατικές πηγές.
  • Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικής και επίγειας παρακολούθησης με αισθητήρες και drones για τον έξυπνο έλεγχο της υγρασίας του εδάφους και των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών, αποτρέποντας την άσκοπη χρήση νερού.
  • Εμπλουτισμός νερού με άλγη, που ενισχύει την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σε συνθήκες έντονου υδατικού στρες από υψηλές θερμοκρασίες.

Στην καρδιά της καινοτομίας

Το έργο GEORGIA διαθέτει έντονο ελληνικό αποτύπωμα, καθώς έξι ελληνικοί φορείς μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοπραξίας. Ο συντονισμός γίνεται από τη Synelixis, ενώ σημαντικούς ρόλους έχουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η reframe.food, το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ και η Netcompany Intrasoft.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας της βιώσιμης γεωργίας στην Ελλάδα, με το πιλοτικό έργο της Κορινθίας να λειτουργεί ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας, Μάρκος Λέγγας, στην εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου GEORGIA, που διεξήχθει στην Αθήνα, σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση του αγροτικού τομέα. «Μέσα από το GEORGIA, φέρνουμε πρακτικές, καινοτόμες λύσεις στην καρδιά της ελληνικής γεωργίας, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη» εξήγησε ο κ. Λέγγας.

Παρατήρησε ακόμα πως το νερό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του 21ου αιώνα και στην Πελοπόννησο. «Επιλέγουμε να ηγηθούμε της αλλαγής. Με τη συμμετοχή σε έργα αιχμής όπως το GEORGIA, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβεβαιώνει ότι διαθέτει όραμα, στρατηγική και δράση για έναν πρωτογενή τομέα προσαρμοσμένο στο μέλλον» συνέχισε ο Μάρκος Λέγγας.

Το αντίκτυπο στους παραγωγούς

Το GEORGIA εστιάζει στην ανακύκλωση νερού, στη χρήση εναλλακτικών πηγών, στη βελτιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων νερού-εδάφους-καλλιεργειών και στην εφαρμογή βιώσιμων αγροτικών πρακτικών. Οι αγρότες θα συμμετέχουν ενεργά στις πιλοτικές εφαρμογές, παρέχοντας ανατροφοδότηση και συνδιαμορφώνοντας τις λύσεις που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών τους.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συνεταιρισμούς και παραγωγούς να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το έργο GEORGIA για έναν σύγχρονο, βιώσιμο και καινοτόμο αγροτικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο