ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ. Ένα χρήσιμο σύγγραμμα έρευνας, μελέτης και προβληματισμού
Από τις Εκδόσεις «ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ» κυκλοφορήθηκε ο δεύτερος τόμος της «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ (2023)», σε 494 σελίδες, με είκοσι μελέτες κορινθιακού ενδιαφέροντος.
Την επιστημονική και συντακτική επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. αν. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Γιάννης Λώλος, αν. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Γιώργος Νικολάου, τ. αν. Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στα περιεχόμενα του βιβλίου, ο καθηγητής κ. Λώλος αναφέρεται στην ανασκαφή της Συκιώνας κατά το 2014, ενώ η Δήμητρα Ανδρίκου και ο Βασίλης Παπαθανασίου γράφουν για το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, τα ανασκαφικά ευρήματα και τις προοπτικές αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης.
Στη συνέχεια, η Δήμητρα Σαρρή με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Γιώτα Κασίμη, γράφουν για τις αρχαιότητες της Δυτικής Κορινθίας και η Φωτεινή Μπαλλά για την κοροπλαστική στην ταφική τελετουργία της αρχαίας Σικυώνας, (τυπολογική εξέλιξη πήλινων ειδωλίων και πλακιδίων, 5ος – 2ος αι. π.Χ.). Στα περιεχόμενα:
- Βασίλης Τασίνος και Παναγιώτα Κολιάτση: «Νέα αρχαιολογικά δεδομένα από τις εργασίες ΕΣΠΑ στον αρχαίο λιμένα Κεγχριών».
- Γιώτα Κασίμη: «Αρχαίος Δίολκος: Ένα ξεχωριστό μνημείο αναδύεται από τη λήθη».
- Ελένη Ανδριανού και Μαρία Αγρέβη: «Το Εξαμίλιο Τείχος: Εμπλουτίζοντας τα δεδομένα μέσα από το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας».
- Αγλαΐα Κουτρομπή: «Ταφικές πρακτικές στα Ρωμαϊκά νεκροταφεία της Κορίνθου».
Ιστορία, μυθολογία και θεολογία
Στις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσουμε πολλά ιστορικά γεγονότα, αλλά και αναφορές στην μυθολογία και την θεολογία. Θέμα ιστορικά γράφουν οι:
- Μιχάλης Κορδώσης: «Η Τενεα (Γενεα) Με βάση τον χρησμό-παροιμία των Στράβωνα. Ζηνοβοίου και Στέφανου Βυζαντίου, την ονοματολογία και την τυπογραφία της αρχαίας και πρωτοβυζαντινής πόλης».
- Σωτήρης Κοκκωνάκης: «Α. Κορίνθιοι νικητές σε αρχαίους πανελλήνιους αγώνες. Β. Νικητές σε Κορίνθιους αρχαίους αγώνες».
- Γιώργος Νικολάου: «Η μάχη στο Βασιλικό -12 Αυγούστου 1822- στα απομνημονεύματα και στα πρώτα ιστοριογραφικά έργα των Ελλήνων αγωνιστών του ’21».
- Αριστείδης Δουλαβέρας: «Ιστορικά της Γκούρας Φενεού».
- Ιωαννα Δρυ: «Ημερολόγιον Μικράς Ασίας 1919». Μαρτυρία πολέμου από τον Ξυλοκαστρίτη στρατιώτη Γεώργιο Βλασίου Σωτηρόπουλο».
- Γιώργος Κωστούρος: «Η ιστορική οικογένεια Παμπούκη στην Κορινθία».
Στο κομμάτι της μυθολογίας, ο Γιαννης Σώκος γράφει με θέμα: «Μύθοι της Κορίνθου και αποσυμβολισμοί. Σίσυφος, Βελλεροφόντης και Πήγασος, Μήδεια και Ιάσονας». Στην θεολογία αναφέρεται ο Παύλος Παλούκας, με θέμα του: Ηθικοκοινωνική διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στις Α΄ και Β΄ προς Κορινθίους επιστολές του».
Στο θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες
Όμως στο ίδιο βιβλίο θα συναντήσουμε τα κεφάλαια: ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ και ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ. Στο πρώτο, ο ιδιοκτήτης του «ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ» Γιώργος Τερζής επιχειρεί μια σκιαγράφιση της σχέσης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας με τις Δελφικές εορτές μέσα από πρότυπο φωτογραφικό υλικό. Στο κομμάτι της φιλολογίας, ο Τάσος Στέφος γράφει με θέμα: «Η ολβία Κορινθία γη στα Ομηρικά έπη» και ο Παναγιωτης Ξηνταράς για τον Παύλο Παλαιολόγο και την Κορινθία. Τέλος, για την λαογραφία του τόπου μας γράφουν η Μαρίκα Γεωργίου με την Γωγώ Καρακούση, με θέμα: «Θέκες. Ένα Κορινθιακό στολίδι.