Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ρώμο Φιλύρα στο Κιάτο
Αφιερωμένη στον Σικυώνιο ποιητή Ρώμο Φιλύρα, ήταν η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Σικυωνίων, με αφορμή με το δίτομο έργο: «Ποιήματα. Άπαντα τα ευρεθέντα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σμίλη» και αναλύεται πλήρως και εμπεριστατωμένα η ζωή και το έργο του Σικυώνιου ποιητή, ενώ ειδική μνεία έγινε στα ποιήματά του που φωτογραφίζουν εικόνες της ζωής του Κιάτου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Συριάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα και τις εκδόσεις «Σμίλη», αναφερόμενος παράλληλα στην ιδιαίτερη προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του Σικυώνιου ποιητή και τη γοητεία που αυτή ασκεί μέχρι και σήμερα. Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, στον δικό του σύντομο χαιρετισμό, απευθύνθηκε στο κοινό με ένα ρητορικό ερώτημα, αν η ποίηση τελικά διδάσκεται ή βιώνεται. Επίσης, παρουσίασε εν συντομία τις εξελίξεις στο έργο αποκατάσταση των αποθηκών ΑΣΟ που έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή του και σύντομα θα παραδοθεί το νέο Δημοτικό θέατρο.
Σε μια γενικότερη αναφορά στα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται στον Δήμο Σικυωνίων, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το κοινό για μια ακόμα σημαντική εκδήλωση – διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, στα τέλη Απριλίου και αφορά στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας. Ακόμα, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις χρηματοδοτήσεις που διεκδικούνται και αναμένονται σε αυτή την κατεύθυνση. Για το πολυσχιδές έργο, την πολύπαθη ζωή και τον ταλαιπωρημένο ψυχισμό του Ρώμου Φιλύρα μίλησαν αναλυτικά οι διακεκριμένοι ομιλητέ, Χαράλαμπος Καράογλου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θάλεια Ιερωνυμάκη, φιλόλογος Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνα Ατσόγλου ποιήτρια και Γιώργος Δρίτσας φιλόλογος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή αποσπασμάτων από την εκπομπή «Ρώμος Φιλύρας» της τηλεοπτικής σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρά, καθώς και την πολύ παραστατική αναφορά του αντιδημάρχου Πολιτισμού που σημείωσε ότι στο εξής «περπατώντας την οδό Φιλύρα στο Κιάτο θα μας συνοδεύει η εικόνα της ζωής και του έργου του ποιητή μας που αναπόφευκτα θα κουβαλά και ένα ψήγμα θλίψης. Ο δικός μας βαν Γκογκ».