Στο Λουτράκι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συγκάλεσε την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ
«Επιτυχία σημαίνει ειλικρίνεια, σημαίνει εντοπισμός τυχόν λαθών και προβλημάτων έτσι ώστε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 να τα έχουμε ξεπεράσει. Αυτό αποτελεί και την ουσία, προκειμένου να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πιστώσεις που μας διατίθενται με σκοπό την ανάπτυξη της πατρίδας μας».
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στις παρεμβάσεις του κατά τις συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης των δύο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο Λουτράκι. Οι Επιτροπές ασχολήθηκαν με τον απελθούσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και στη συνέχεια, με τη νέα περίοδο 2021 – 2027. Στις συνεδριάσεις μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου και Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργείων και επιτελικών δομών ΕΣΠΑ.
ΠΕΠ 2014 – 2020
Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ, ευχαρίστησε την απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ ιδιαίτερα θερμά εκφράστηκε για τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την συμβολή του στην διασφάλιση πιστώσεων προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων, για να σημειώσει στη συνέχεια:
«Επιτυχία σημαίνει ειλικρίνεια, σημαίνει εντοπισμός τυχόν λαθών και προβλημάτων έτσι ώστε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 να τα έχουμε ξεπεράσει» υπογράμμισε ο Παν. Νίκας και αυτό, παρτήρησε, «αποτελεί και την ουσία, προκειμένου να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πιστώσεις που μας διατίθενται με σκοπό την ανάπτυξη της πατρίδας μας».
Αναφορικά με τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε στις εντάξεις ανώριμων μελετητικά έργων, στην απουσία τεχνικής υποστήριξης προς τους δήμους και προς τους δικαιούχους γενικότερα ιδιαίτερα στα προγράμματα χωρικού σχεδιασμού ΒΑΑ και ΟΧΕ, ενώ επισήμανε και τις χαμηλές επιδόσεις στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, από το σύνολο των Περιφερειών.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του προηγούμενου ΠΕΠ Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι η περιφερειακή αρχή ανάλαβε στα τέλη του 2019, όταν πλέον το πρόγραμμα ήταν εν πολλοίς πλήρως διαμορφωμένο, χωρίς να έχει γίνει δημόσια διαβούλευση. «Επομένως δεν είχαμε μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης» σημείωσε ο διαπιστώνοντας πως η απορροφητικότητα του προηγούμενου ΠΕΠ «ήταν χαμηλή όταν αναλάβαμε, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στα έργα, σε ορισμένα από αυτά προσπαθούμε να τα επιλύσουμε ακόμα και τώρα, ενώ υπήρχαν και ενταγμένα έργα που αποδείχθηκαν παγίδες για την περιφερειακή μας αρχή όπως λ.χ. ο δρόμος Μεσσήνη – Λάμπαινα, ένα έργο που δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί, προϋπολογισμού 8 εκ ευρώ το οποίο χρειάστηκε επιπλέον 1 εκ ευρώ, καθώς δεν υπήρχε μελέτη για τα δίκτυα κοινής ωφέλειας που χρειάζεται να μετακινηθούν, αλλά ούτε και του υδροδότη αγωγού της Μεσσήνης. Το πρόβλημα λύθηκε εν πάση περιπτώσει με την επιπλέον πίστωση να διατίθεται από το ΠΔΕ».
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 «έκλεισε επιτυχώς, χάρις στις προσπάθειες και της πολιτείας και της ΕΥΔΕΠ και των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενώ και η πανδημία της covid-19 οδήγησε στην απορρόφηση σημαντικού μέρους του προγράμματος, μέσα από την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της». Ενδεικτικά και όσον αφορά τα έργα, μίλησε για την διασύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7, την αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έργα στους τομείς της Πρόνοιας (ιδίως για την τρίτη ηλικία), της Παιδείας (ιδίως συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως και στον πολιτισμό μέσα από την ανάδειξη δεκάδων μνημείων, καθώς και αρκετά έργα αναπλάσεων.
Το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027
Στην παρέμβασή του σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο και το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι οι πιστώσεις του ανέρχονται σε περίπου 650 εκ ευρώ, ενώ η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης- «είναι η προτεραιότητα σε έργα που θα δίνουν οικονομικό αποτύπωμα, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη».
«Η Περιφέρεια θα βάλει τις προτεραιότητες, σε συνεργασία με την ΕΥΔΕΠ και τις άλλες υπηρεσίες» τόνισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι έμφαση στο νέο ΠΕΠ, δίνεται στο περιβάλλον, σε προγράμματα χωρικού σχεδιασμού ΟΧΕ και ΒΑΑ, σε κοινωνικά ζητήματα, στην ποιότητα ζωής. Σημείωσε δε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου «θα εστιάσει ιδιαίτερα αυστηρά κατά τη νέα προγραμματική περίοδο στην πληρότητα των μελετών, στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και στην ανταπόκριση των προτεινόμενων έργων στις κατευθύνσεις του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο Παν. Νίκας, αφού παρατήρησε ότι την μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνουν οι πόροι από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, επισήμανε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 είναι απαραίτητο να υπάρξει συνέργεια πόρων, να λειτουργήσει δηλαδή συνδυαστικά το ΠΕΠ με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΔΕ, αλλά και να υπάρξει βεβαίως συντονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της διαχειριστικής αρχής. Τόνισε ακόμα ότι είναι απολύτως αναγκαίοι οι τεχνικοί σύμβουλοι, ιδιαίτερα για να συνδράμουν μικρούς δήμους στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω σύμβουλοι θα πρέπει να βρίσκονται στο πεδίο και όχι να λειτουργούν απομακρυσμένα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου προχώρησε όμως και σε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις προβλέψεις του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση οδικών αξόνων έχει ιδιαίτερα μικρή χρηματοδότηση. «Διακρίνω ένα ζήτημα όσον αφορά στους οδικούς άξονες, δηλαδή στο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης κρίσιμων για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου οδικών αξόνων, καθώς διατίθενται μόνο 30 εκ ευρώ από το νέο ΠΕΠ για τον τομέα αυτόν» σημείωσε, για να συνεχίσει πως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όσο για τα έργα, αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην ανάγκη διασύνδεσης του κεντρικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα με τον δυτικό άξονα Πάτρα – Πύργος, στις περιοχές Λαγκαδίων και Μεγαλόπολης, όπως και στο ότι είναι απολύτως απαραίτητα να υλοποιηθούν πλήρως μελετημένα οδικά έργα, όπως ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο, καθώς και ο δρόμος προς τη Μονεμβασία ιδιαίτερα με τις παρακάμψεις στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη.
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Π. Νίκας σημείωσε το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έργο που ήδη αποδίδει καρπούς με τις δύο ολοκληρωμένες μονάδες στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας και την Καλλιρρόη της Μεσσηνίας ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα ξεκινήσει η λειτουργία και της τρίτης μονάδας στην Σκάλα της Λακωνίας, αλλά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Στάθηκε ακόμα στα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που υφίστανται ιδιαίτερα στην ανατολική Πελοπόννησο. «Κάποια έργα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ 2021 – 2027, κάποια άλλα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης» εξήγησε ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων στο Φιλιατρινό, το Μιναγιώτικο, την Κελεφίνα, τον Ασωπό κ.α., ενώ τόνισε και τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ για μελέτες λιμνοδεξαμενών στην ανατολική Πελοπόννησο.
Οι σχεδιασμοί
Αναφερόμενος στους χωρικούς σχεδιασμούς ΟΧΕ και ΒΑΑ τόνισε ότι -“αφού διαπιστώθηκε τι δεν πήγε καλά στο προηγούμενο ΠΕΠ Πελοποννήσου”- πλέον υπάρχει ένας καινούργιος σχεδιασμός με προτάσεις ΒΑΑ για πόλεις όπως η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Κόρινθος και το Λουτράκι οι οποίες δεν είχαν μπει στο απελθόν ΠΕΠ, όπως επίσης και σχεδιασμός ΟΧΕ στον Ταΰγετο, στον Πάρνωνα, στην Ερμιονίδα και σε περιοχές της Κορινθίας, για να σημειώσει ότι ο στρατηγικός ρόλος της Περιφέρειας πρέπει να είναι καθοριστικός.
Στη συνέχεια, ο Παν. Νίκας αναφέρθηκε στον σιδηρόδρομος, τονίζοντας πως θα αποτελέσει βασική πολιτική της Περιφέρειας στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι ήδη εξελίσσεται ο σχεδιασμός για την γραμμή αρχαιολογικών χώρων Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο. Εδώ παρατήρησε πως η όποια καθυστέρηση δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας εκ νέου ευχαριστίες στο στέλεχος της ΕΕ Κάρστεν Ράσμουσεν για την έγκριση εκ μέρους του της διάθεσης πίστωσης 15 εκ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε αυτή.
Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων. «Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι ούτε ως Περιφέρεια, ούτε ως χώρα για τα μέχρι τώρα βήματα στον τομέα αυτό» σημείωσε και ανέφερε ότι οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου θα αφορούν την παιδεία με δύο μεγάλα έργα, το Μουσικό Σχολείο στην Αργολίδα και η προμήθεια του εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, που ιδρύθηκε στη Λακωνία.