Επιχειρείν

Σε τρεις άξονες οι προτάσεις Πιτσάκη για την ενίσχυση της Κορινθιακής σταφίδας

Άμεση στήριξη με επιδότηση του «πράσινου τρύγου» και απόσυρσης του πλεονάσματος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας ζήτησε πρώτα την άμεση στήριξη του παραγωγού με επιδότηση του πράσινου τρύγου αλλά και απόδοση μέρους από τις εξαγωγικές επιδοτήσεις.

Τους τρεις άξονες των προτάσεών του, για την στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας και των παραγωγών της, την ώρα που το προϊόν αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, περιέγραψε κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Πιτσάκης.

Ζήτησε πρώτα την άμεση στήριξη του παραγωγού με επιδότηση του πράσινου τρύγου αλλά και απόδοση μέρους από τις εξαγωγικές επιδοτήσεις. Πρότεινες επιδότηση των παραγωγών με κρατικές ενισχύσεις, πέραν του de minimis, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αγροτικά θέματα που συνδέεται με την πανδημία, επιτρέπει να δοθούν ενισχύσεις. «Μας ενδιαφέρει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, ώστε να μην χαθούν οι Αγορές και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του παραγωγού» υπογράμμισε ο κ. Πιτσάκης, σημειώνοντας ότι ωφέλεια του παραγωγού σημαίνει και ωφέλεια για τον έμπορο.

Απόσυρση του πλεονάσματος

Ο Παν. Πιτσάκης υπενθύμισε πως το Επιμελητήριο Κορινθίας, είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα, που ξεκίνησε την απόσταξη του οίνου, «μια καθαρά δική μας πρωτοβουλία, που τελικά έγινε και νόμος» θύμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τώρα το μέτρο απόσυρσης του πλεονάσματος, της μαύρης σταφίδας, «θα είμαστε θετικοί» ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Πιτσάκης, με την υποσημείωση όμως ότι αυτή η ενίσχυση θα ωφελήσει άμεσα τους εξαγωγείς, που έχουν αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες τους, αλλά και τους παραγωγούς, που μπορεί να ελπίζουν ότι ενδεχομένως αυτό το μέτρο, ίσως να τους εξασφαλίσει καλύτερες τιμές την φετινή χρονιά. Και αυτό, πρότεινε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθεί η φετινή σοδιά διότι υπάρχει περίπτωση (λόγω ζέστης) η παραγωγή να είναι μικρότερη. «Διότι ποιος εγγυάται ότι ο παραγωγός θα ωφεληθεί από την απόσυρση;» διερωτήθηκε.

Επιπλέον, όπως σχολίασε ο Παν. Πιτσάκης, «οι μεταποιητικές επιχορηγήσεις που θα προχωρήσουν στο μέτρο της απόσυρσης να έχουν εξοφλήσει πλήρως τους παραγωγούς». Υπενθύμισε δε πως το Επιμελητήριο Κορινθίας, είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα, που ξεκίνησε την απόσταξη του οίνου, «μια καθαρά δική μας πρωτοβουλία, που τελικά έγινε και νόμος» θύμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Όμως, παρατήρησε, οι παραγωγοί δεν έμειναν και τόσο ευχαριστημένοι από αυτό το μέτρο, διότι η πανδημία συνεχιζόταν για άλλη μια χρονιά και η απόσταξη δεν τους ωφέλησε». Μάλιστα ο κ. Πιτσάκης μίλησε και για παράπονα ότι η απόσταξη «δεν έφτασε τελικά στους παραγωγούς».

Ο τρίτος άξονας των προτάσεων

Όσον αφορά τώρα τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, της Κορινθιακής σταφίδας, αυτές έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την μεταποιητική περίοδο 2021. Μέσα από αυτό, διαπιστώνει ο κ. Πιτσάκης ότι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις στις εξαγωγές τους, δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στις τραπεζικές αγορές. «Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα τόσο της οικονομικής ενίσχυσης των εξαγωγέων (μικρών – μεγάλων) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας όσο και στην άμεση στήριξη των παραγωγών, διότι η πλήρης επαναλειτουργία της αγοράς, λόγω πανδημίας είναι βέβαιο πως θα καθυστερήσει σημαντικά» ανέφερε ακόμα ο κ. Πιτσάκης, καταλήγοντας με την ελπίδα πως η κορινθιακή σταφίδα, «ή αλλιώς ο μαύρος χρυσός της Κορινθίας μας, που αποτέλεσε πυλώνα της οικονομίας μας στο παρελθόν, πρέπει να καταλάβει ξανά την θέση που της αξίζει και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος, για τη χώρα μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο