Στο Θέατρο Περιγιαλίου την Κυριακή o «ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου
Μετά τις συνεχείς sold-out παραστάσεις στη θεατρική σκηνή της «Galerie Δημιουργών», τον θεατρικό χειμώνα 2024 και τις άριστες κριτικές που απέσπασε, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου φέρνει το θεατρικό του έργο «ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ» στο Θέατρο Περιγιαλίου, την προσεχή Κυριακή, 12 Ιανουαρίου και ώρα 8:00 το βράδυ.
Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου, , μεγαλωμένος στο Βέλο και με καταγωγή από το ορεινό Καίσαρι, υπογράφει μια παράσταση ανθρώπινη, που θα συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Δημιουργεί τέσσερις ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, που εγκλωβίζονται μετά από ένα ισχυρό σεισμό μέσα σε ένα μπαρ, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας. Εκεί μέσα, μη έχοντας καμία έξοδος διαφυγής και γνωρίζοντας πως τους πλησιάζει ο Θάνατος, αρχίζουν να λένε τις τρομερές αλήθειες τους! Ένας Ρώσος ρακοσυλλέκτης, ένας Γερμανός αλκοολικός, μια πρόσφυγας από την Μαδαγασκάρη και μια εγκυμονούσα κυρία.
Τα παιδικά βιώματά τους, ο πανικός και κυρίως ο φόβος, κυκλώνουν τραγικά ένα μωρό που δεν έχει γεννηθεί ακόμα… σε μια γέννα που πλησιάζει… Θα καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν; Ποιος είναι αυτός ο Ομφάλιος Λώρος που δένει τόσο ασφυκτικά τις ζωές τους; Και η γέννα πλησιάζει…
Το έργο σκηνοθετεί ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου, με βοηθό του τον Γιώργο Μιχάλη, ενώ στην σκηνή θα δούμε τους ηθοποιούς, (κατά αλφαβητική σειρά) Χρίστο Γεωργίου, Τίνα Γεωργουσίου, Μυρτώ Λελόβα και Γιώργο Μιχάλη. Όσο για τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης:
- Μουσική -Ήχοι: Σεργκέι και Αλέξανδρος Σαμπούτιν
- Τραγούδι: Αλέξανδρος Τροίτσκι
- Τεχνικός Ήχου: Κωσταντίνος Ιωάννου
- Φωτισμοί: Τάσος Ιωάννου
- Φωτο – Βίντεο: Γιώτα Δαλακούρα
- Διδασκαλία Ρώσικης γλώσσας: Κατερίνα Παναγιώτου
- Κινησιολογία: Γιώτα Δαλακούρα
- Εικαστική παρέμβαση αφίσας: Ανδρέας Ψαράκος
- Παραγωγή: Ηχοδιάστασις ΑΜΚΕ
Ο πολυσχιδής Γιώργος Χριστοδούλου
Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου, όπως προαναφέραμε, μεγάλωσε στο Βέλο, ενώ η καταγωγή του είναι από το ορεινό Καίσαρι. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα και έχει γράψει βιβλία, όπως: «Ο Λόφος της Ειρήνης» (Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ), «Ιστορίας Λόγος» (Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ), «Ορατός κύκλος», (Εκδ. ΑΓΓΕΛΑΚΗ), «Το δάκρυ της Τζοκόντας», (Εκδ. ΑΓΚΥΡΑ) και «Ο Γλύπτης και η κοιμωμένη του» (Εκδ. ΣΑΒΒΑΛΑΣ).
Πολλά όμως είναι και τα θεατρικά του έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές κυρίως της Αθήνας, αλλά και στα μέρη μας καθώς και σε πολλές πόλεις της χώρας: «Γιαννούλης Χαλεπάς, η κοιμωμένη μου», «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη», «Ομφάλιος Λώρος», «Πηνελόπη Δέλτα», «Λέλα Καραγιάννη η μάνα της αντίστασης», », «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε.», «Η Γκιλοτίνα», «ΕΠΤΑ», «Η Kούνια», «Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας», «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», «Όταν η Φόνισσα συνάντησε την Μήδεια!», «Γράμμα απ’ τη Μικρά Ασία», «Αι γενεαί αι πάσαι…Νικηταράς!». «Το Βαλς της Κόκκινης Βροχής».
Τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Αγγλικά και στα Σέρβικα, ενώ έχουν δεχθεί τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς, όπως η Ακαδημία Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης από Δήμους και Ιδρύματα, από Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.
Ξεχωριστές στιγμές για τον θεατρικό συγγραφέα από το Βέλο, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, όταν το έργο του «Γράμμα απ’ τη Μικρά Ασία» παρουσιάστηκε μέσα στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, στην Λευκάδα, ενώ το έργο του «Λέλλα Καραγιάννη» παρουσιάστηκε σε θέατρο της Βιέννης τον περασμένο Νοέμβριο, (8/11/24).
Μεταφρασμένα αποσπάσματα έργων του, διδάσκονται σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, (Μartin-Τennessy), σε τμήματα κοινωνιολογίας. Είναι καθηγητής στα ΙΕΚ ΑΛΦΑ, στην Αθήνα και μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και σκηνοθετών. Εδώ και πολλά χρόνια, δίνει διαλέξεις ως Θεατρικός συγγραφέας σε φοιτητές Δραματικών Σχολών και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.