Οι καλλιτέχνες Coti K. και Δημ. Γεωργακόπουλος δημιούργησαν μια γλυπτική ηχητική εγκατάσταση στον Ακροκόρινθο
Ο συνθέτης και μουσικός παραγωγός Coti K. και ο εικαστικός Δημήτρης Γεωργακόπουλος, παρουσίασαν την υπαίθρια ηχητική εγκατάσταση Πτώση στο κάστρο του Ακροκορίνθου.
Οι δύο καλλιτέχνες ήταν παρόντες και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης στον Ακροκόρινθο και κουβέντιασαν με τον κόσμο που, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, επισκέφτηκε το σημείο της «Πτώσης». Το ηχητικό γλυπτό «Πτώση» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους και συνδυάζει το εικαστικό στοιχείο με τον ήχο. Μια ξύλινη κατασκευή που δίνει την εντύπωση ότι έπεσε από τον ουρανό και καρφώθηκε στο έδαφος κοντά στην είσοδο του κάστρου μας προσκαλεί να σκεφτούμε τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Επίκαιρο όσο ποτέ, το έργο εμπνέεται από τον μύθο του Ίκαρου, την ανθρώπινη αλαζονεία αλλά και την τελική παραδοχή ότι είμαστε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και όχι ανώτεροι από αυτή. Από τη μια πλευρά του έργου ένας στενός διάδρομος προσκαλεί τον θεατή να μπει μέσα στην κατασκευή, η οποία καταλήγει σε μια αιολική άρπα. Ανάλογα την ένταση και τη φορά του αέρα, οι χορδές πάλλονται παράγοντας έναν ήχο απόκοσμο, άλλοτε απαλό και άλλοτε πιο έντονο.
Όπως ανέφεραν οι δημιουργοί του έργου, η «Πτώση» στέκεται μπροστά στο εντυπωσιακό τοπίο του Ακροκορίνθου, σαν το ερείπιο ενός κατεστραμμένου πολιτισμού, αλλά συνάμα και σαν ένα μνημείο της φύσης. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ιδέα, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η επιμέλεια κατασκευής ανήκουν στον Δημήτρη Γεωργακόπουλο και τον Coti K., με αρχιτεκτονικό σύμβουλο την Μαρθα Γιαννακοπούλου.
Το έργο θα παραμείνει στον χώρο του Ακροκορίνθου μέχρι και τις 29 Αυγούστου και είναι προσβάσιμο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με δωρεάν την είσοδο.