Με εκδηλώσεις μνήμης και μία έκθεση ο Δήμος Σικυωνίων τίμησε τον Κιατανιώτη διπλωμάτη Ευθύμιο Κανελλόπουλο
Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη», ξεκίνησαν στο Κιάτο οι εκδηλώσεις με τις οποίες ο Δήμος Σικυωνίων θέλει να αποδώσει τιμές στον Κιατανιώτη διπλωμάτη, 150 χρόνια από την γέννησή του.
Στην έκθεση η οποία θα λειτουργεί στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Κιάτου κατά τις μέρες και ώρες των «Σικυωνίων», οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία με την καθοδήγηση του καθηγητή Πανεπιστημίου Νίκου Πουλόπουλου να «περιηγηθούν» στο έργο και τις δράσεις του Έλληνα Διπλωμάτη σε κρίσιμες εποχές της ελληνικής ιστορίας. Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, επικαλέστηκε τα λόγια του Καζαντζάκη και σημείωσε ότι το πρώτο χρέος από πλευράς Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, «είναι να νιώσουμε μέσα μας όλους τους προγόνους μας», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε, όπως είπε, «να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και να ξεκαθαρίσουμε πού θέλουμε να πάμε».
Η έκθεση, μετά το πέρας των «Σικυωνίων», θα μεταφερθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων όπου θα υποστηριχθεί με νέες τεχνολογίες και διαδραστικές εφαρμογές και θα τοποθετηθεί μόνιμα σε ειδική ενότητα του χώρου, αφιερωμένη στην τοπική ιστορία.
Συναυλία και ομιλίες
Τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε η συναυλία των Γεράσιμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου, Βασιλικής Μιχαλούση. Οι καλλιτέχνες συγκίνησαν το κοινό τόσο με τα τραγούδια τους όσο και με τις αφηγήσεις τους από προσωπικές και μη μαρτυρίες προσφύγων, αλλά και αποσπάσματα επιστολών του Ευθύμιου Κανελλόπουλου που αφορούσαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην ημερίδα με τίτλο: «Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του», όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη. Αναλυτικά μίλησαν οι:
- Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας, με θέμα: «Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821 µέχρι τα νεώτερα χρόνια»
- Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού, Πανεπιστήµιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις, με θέμα: «Ο διπλωµάτης Ευθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους»
- Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή, με θέμα: «Ευθύµιος Κανελλόπουλος, ο Έλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε»
- Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης & Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί»
- Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής με θέμα: «Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».
Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα (χωρική) και Χάρης Βυτινιώτης ,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Τάκης Λουζιώτης και οι πρώην βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη. Ακόμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων Νίκος Σκαρμούτσος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Μηκώνη» Δημήτρης Ζάρκος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσολάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάρκος Λέγγας και Σταμάτης Γκούμας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου Τάσος Λεονάρδου, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Μικρασιατικών και άλλων Σωματείων. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία της προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου Βασιλικής Ευστρατιάδου, η οποία και τις δύο μέρες συγκίνησε τους παριστάμενους με τις γεμάτες συναίσθημα ομιλίες της.