KR Tempo

«Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα». Η σουρεαλιστική κωμωδία της Κων/νας Γιαμπουράνη επιστρέφει το Σάββατο στο Κιάτο

Μετά την μεγάλη επιτυχία και το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό για το θεατρικό έργο: «Η  Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα», σε διδασκαλία και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, η παράσταση θα επαναληφθεί  με καινούργιο καστ.

«Η Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι μια κωμωδία, που ακροβατεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό και το παράλογο, με καταστάσεις που προκαλούν έκπληξη και γέλιο. Η παράσταση ανεβαίνει από την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση», αυτό το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ., (προσέλευση 19:15), στο Συσκευαστήριο «Γιαμπουράνη ΑΡΙΣΤΟΝ Α», που βρίσκεται στο Κιάτο (Θέση Αρκούδα).

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Νένα Γκέλμπουρα (Θεία), Φαίη Πρόβου (Μαριάμ – καλόγρια), Γεωργία Πυργάκη (Κορίτσι – Χαρά), Θωμάς Σπυρόπουλος (Αγόρι – Άγγελος), Αρτεμις Κουτσουκου (Αγγελάκι), Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη (Γέροντας).

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Λυγκέας φημιζόταν για τη μεγάλη του οξυδέρκεια, έλεγαν μάλιστα ότι μπορούσε να βλέπει ακόμα και αυτά που γίνονταν κάτω από τη γη, ή ανάμεσα από τις πέτρες και τα δέντρα. Ο Λυγκέας, μυημένος στα Ελευσίνια Μυστήρια, ανήκε στο επίλεκτο πλήρωμα της Αργούς, στο οποίο συμμετείχαν ημίθεοι και ήρωες, με ορισμένους να έχουν θεϊκές ικανότητες. Ο Ορφέας αναφέρει στα Αργοναυτικά: «Ο Λυγκέας, μόνος αυτός απ’ όλους τους ανθρώπους, έβλεπε με μάτια διαπεραστικά τα πλέον απομακρυσμένα βάθη του αιθέρα και της θάλασσας και τα βάραθρα του Πλούτωνα που ζει κάτω από τη Γη».

(Πηγή: Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969)

Στο έργο

Σε ένα μοναστήρι χίλια χρόνια μπροστά, που τρέφονται όπως και σήμερα με «χρυσά παϊδάκια» και καπνίζουν τσιγάρα που δεν βγάζουν καπνό, συναντάμε ανθρώπους της καθημερινότητας που προσπαθούν κοντά στο γέροντα-μάγο να βρουν τη λύση που δεν τους προσφέρει η εξουσία, ανοίγοντας την πόρτα …στο μάτι του Λυγκέα. Με αφορμή μια ληστεία, ξεδιπλώνονται τραγελαφικές καταστάσεις διανθισμένες με «φαρμακερά» λογοπαίγνια, εκρηκτικό χιούμορ και εύστοχα αποδομένες αλήθειες, μέσα σε ένα ζευγάρι τσαρούχια ενός τσαρλατάνου κόσμου.

Η παράσταση τοποθετείται σε ένα μοναστήρι στον εξωπλανήτη Νέα Γη: Οι ήρωες, ένας γέροντας- μάγος, ένας κεραυνοχτυπημένος, μια «θεία» με καλαμπόκια, η ανιψιά της «Χαρά της ζωής», μία ντίβα – καλόγρια, και μια κούκλα – τεχνητή νοημοσύνη, όλοι σαν ένας άνθρωπος, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη χαρά της ζωής και στην ελευθερία που μας κλέβουν κάθε μέρα.

Ταυτότητα της παράστασης

  • «Η Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα»
  • Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη
  • Επιστημονική συνεργάτρια: Χριστίνα Σπανού
  • Διδασκαλία σεμιναρίου – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμάς  Σπυρόπουλος – Μαρία Νικολακοπούλου
  • Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος – Μεταμόρφωση
  • Κίνηση: Αριάδνη Αθανασούλη
  • Μουσική – στίχοι : Μάκης Ψαραδέλλης, Εκτέλεση: Γιώργος Κάρκουλας
  • Μake up artist: Μιλτιάδα Πέττα
  • Φωτισμοί: Παναγιώτης Ψύχας

Info

  • Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. (διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα)
  • Συσκευαστήριο Γιαμπουράνη «ΑΡΙΣΤΟΝ Α», Κιάτο (Θέση Αρκούδα)
  • Γενική είσοδος 10 ευρώ, άνεργοι & ΑΜΕΑ 7 ευρώ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
  • Κρατήσεις θέσεων: 27420-25940 και 6907375388 (ώρες επικοινωνίας: 11:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.)

Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 12 ετών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο