Περιφέρεια

Ημερίδα αύριο στην Καλαμάτα για την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, αύριο Πέμπτη, 20 Ιουνίου, από τις 10:30 το πρωί μέχρι περίπου τις 4:00 μ.μ.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες της ημερίδας θα διεξαχθούν στο Ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην 1η ενότητα της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η συνεδρία θα εστιάσει στις θεματικές ενότητες:

  • Ενέργεια.
  • Υδάτινοι πόροι.
  • Πρωτογενής τομέας και γεωργία.
  • Δομημένο περιβάλλον.
  • Τουρισμός.
  • Βιοποικιλότητα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, καθώς και του «γείτονα» Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, καθώς και εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Θα χαιρετίσουν ακόμα ο Δημήτρης Καφαντάρης, γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, ο Γιάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου» και ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, πρόεδρος επίσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι πρώτες ομιλίες, μετά τους χαιρετισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11:15 το πρωί της Πέμπτης, (20/6) με τον Περιφερειάρχη Δημ. Πτωχός να παίρνει τον λόγο για να αναπτύξει το θέμα της ημερίδας: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή». Ακολούθως, το «Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (ΠεΣΠΚΑ) θα παρουσιάσει ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του έργου LIFE-IP AdaptInGR.

Η συνέχεια της πρώτης ενότητας, θα εξελιχθεί ως εξής:

  • 11:55 π.μ. έως 12:10 μ.μ.: Ενέργεια. Θέμα: «Κόμβος Βιοικονομίας Μεγαλόπολης: Στρατηγική για τον Οικονομικό και Παραγωγικό Μετασχηματισμό της Περιοχής για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον», εισήγηση: Όλγα Καρβελά, ΕΥ ΔΑΜ /Δνση Στρατηγ. Σχεδ/μού & Συντ/μού Χρημ/σης / Προϊσταμένη τμημ. Β’.
  • 12:10 μ.μ. έως 12:25 μ.μ.: Υδάτινοι Πόροι. Θέμα: «Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων», εισήγηση: Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • 12:25 μ.μ. έως 12:40 μ.μ.: Δομημένο Περιβάλλον. Θέμα: «Διάβρωση Ακτών – Έργα Προστασίας Ακτών», εισήγηση: Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Πρ. Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πελοποννήσου.
  • 12:40 μ.μ. έως 12:55 μ.μ.: Κλιματική Κρίση. Θέμα: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης», εισήγηση: Μαρία Π. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π, Προέδρος Δ.Σ ΟΦΥΠΕΚΑ.
  • 12:55 μ.μ. έως 1:10 μ.μ.: Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία. Θέμα: «Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση», εισήγηση: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • 1:10 μ.μ. έως 1:25 μ.μ.: Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία. Θέμα: Η καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης. Κίνδυνοι Προκλήσεις και Ευκαιρίες», εισήγηση: Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ.
  • 1:25 μ.μ. έως 1:40 μ.μ.: Τουρισμός. Θέμα: «Η Πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό», εισήγηση: Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ.

Με video για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η 2η ενότητα της ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα αποσπάσματα των video είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή» από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κλιματική Συνείδηση» η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών).

Την ευθύνη της δεύτερης ενότητας έχει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και οι εργασίες θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 3:00 μ.μ, με τον χαιρετισμό από την Ζωή Πολυμεροπούλου, πρόεδρο του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΕΤ και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR της ΕΛΛΕΤ. Θα ακολουθήσει πέντε λεπτά αργότερα η προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στις 3:20 μ.μ. αναμένεται η παρουσίαση του θέματος: «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή», από την Κατερίνα Βαρβαρίγγου, Γεωπόνο MSc, Συνεργάτη της ΕΛΛΕΤ και του LIFE-IP AdaptInGR. Με αυτό θα κλείσουν και οι εργασίες της ημερίδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο