Κορινθία

Την θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου στον ναό του Απ. Παύλου

Την αρχαιοπρεπή θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Κυριακή, στον ναό του Απ. Παύλου, στην Κόρινθο, πλαισιωμένος από ιερείς και τους διακόνους του.

Κατά παράδοση, αυτή η θεία λειτουργία τελείται στην μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στις 23 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, ωστόσο φέτος, η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα συνέπεσε με την παραμονή της εορτής περιτομής του Ιησού και η αμέσως επόμενη με την εορτή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Έτσι, με απόφαση του Μητροπολίτη Κορίνθου, μετέφερε την τέλεση της λειτουργίας την χθεσινή Κυριακή, 14 Ιανουαρίου.

Μετά την μικρά είσοδο και την ανάγνωση του Παλαιοδιαθηκικού, Αποστολικού και Ευαγγελικού αναγνώσματος ο Μητροπολίτης, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, κήρυξε τον θείο λόγο, επεξηγώντας τα τελούμενα και τονίζοντας ότι η Ορθόδοξη, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία έχει πλούσια τυπική διάταξη που την ξεχωρίζει από τις δογματικές παρεκκλίσεις, τις οποίες κάποιοι ονομάζουν «εκκλησίες». Έχει, δηλαδή, ιερές ακολουθίες και μυστήρια για να επιτελεί το πνευματικό και αγιαστικό της έργο, χωρίς να αλλάζει η ουσία, παρά μόνον η τέλεση, προκειμένου οι πιστοί να λαμβάνουν τον αγιασμό, την χάρη και την ευλογία του Θεού παρέχοντας την βεβαιότητα ότι, συσσωματούμενοι με τον Χριστό θα κληρονομήσουν την Βασιλεία Του.

Στην ερμηνεία του Αποστολικού αναγνώσματος ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι ο Χριστός, που κατέβηκε μέχρι του Άδη τα ταμεία και ανέβασε ολόκληρη την ανθρωπότητα στον ουρανό, έχει δώσει στον καθένα μας χαρίσματα και δωρεές, που τα μοιράζει και καθιστά στην εκκλησία Αποστόλους, Προφήτες, κήρυκες του Ευαγγελίου και διδασκάλους, προκειμένου οι πιστοί να καθοδηγούνται σωστά.

Ακολούθως, ερμήνευσε και την ευχή, που αναγιγνώσκει ο Επίσκοπος προ του Ευαγγελικού αναγνώσματος, όπου παρακαλούμε τον Θεό να μην μας κάνει μόνο ακροατές του λόγου Του αλλά με πίστη, βίο άμεμπτο και πολιτεία ανέγκλητο να κάνουμε πράξη τους λόγους του Χριστού. Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος ολοκλήρωσε τον λόγο του προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν θερμά για την ειρήνευση στην περιοχή, όπου για πρώτη φορά τελέσθηκε εκεί η θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, δηλαδή, τους Αγίους τόπους.

Στην συνέχεια της θείας λειτουργίας και κατά την μεγάλη είσοδο, ο Μητροπολίτης μας τέλεσε την «Προσκομιδή» ενώπιον των πιστών, κατά την τάξη αυτής της θείας λειτουργίας και αναφέρθηκε στην σημασία των δώρων που προσφέρονται από τους πιστούς για την τέλεση της θείας λειτουργίας, δηλαδή, τον άρτο και τον οίνο επεξηγώντας ότι, επάνω στο Ιερό Δισκάριο βρίσκεται ολόκληρη η εκκλησία με τον Χριστό στο κέντρο της. Επίσης, όπου εκείνος έκρινε σκόπιμο, ανέλυε το ιδιαίτερο τελετουργικό της συγκεκριμένης θείας λειτουργίας, ώστε οι παριστάμενοι πιστοί να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό, αντιλαμβανόμενοι όλα τα τελούμενα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο