Περιφέρεια

Γεωργία Σιάτου – Χανιώτη. Το εισόδημα της Κορινθίας εξαρτάται από την ευημερία του αγρότη

Η Γεωργία (Γωγώ) Σιάτου – Χανιώτη είναι μια νεαρή γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και το νεότερο μέλος στον συνδυασμό του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού.

Έχει θέσει ξεκάθαρα στους στόχους της και μας λέει πως αυτό που την οδήγησε να είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, είναι η μεγάλη επιθυμία της να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας, καθώς και η ίδια μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια. Μιλάει όμως και για τους νέους ανθρώπους, που βλέπει πως θέλουν να ενεργοποιηθούν στα κοινά, στην αυτοδιοίκηση και στην πολιτική, μέσα από διάφορούς ρόλους. «Έχει ανθρώπους του ο τόπος μας, που πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να τους κάνουμε συμμέτοχους σε αυτό που εμείς οι νεότεροι θέλουμε να δούμε να αλλάζει προς το καλύτερο» αναφέρει στην συνέντευξή της.

«Ο τόπος μας, επισημαίνει, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδείξει, έχει φυσικά το γεωργικό εισόδημα, έχει τον τουρισμό, έχει και τα πολιτιστικά του μνημεία που για τον Δημ. Πτωχό η μεταξύ τους σύνδεση μπορούν να αποτελέσουν τη νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση της Πελοποννήσου».

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά και να θέσετε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Όπως αναφέρω και στο βιογραφικό μου, προέρχομαι από μία αγροτική οικογένεια, μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Βόχας, στο Σουληνάρι και έζησα τις χαρές και τις δυσκολίες αυτού του κλάδου που λέγεται πρωτογενής τομέας. Σκέφτηκα πως αφού τον λέμε πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να είναι και ο κυρίαρχος τομέας ανάπτυξης του τόπου μας, μαζί βέβαια με τον τουρισμό, επίσης σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αναπτύξει την Κορινθία μας. Άλλωστε είναι οι πυλώνες στους οποίους βασίζει την πολιτική του και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός. Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει  ο  κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος, αλλά και τις προοπτικές που έχει  κλάδος, όπως και τις απόψεις του Δημήτρη Πτωχού,  αποφάσισα  να  συμμετέχω μαζί του σε αυτή την εκλογική μάχη, ως Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κορινθίας και να σταθώ αντάξια αυτών των ανθρώπων της γης, που ζητώ την ψήφο τους.

Μου κάνει εντύπωση, μια νέα γυναίκα να επικεντρώνεται τόσο έντονα στην ανάπτυξη του γεωργικού κλάδου.

Τί είναι αυτό που σας κάνει εντύπωση; Το εισόδημα της Κορινθίας εξαρτάται από την ευημερία του αγρότη και αυτό το ξέρουμε. Όμως ο αγρότης είναι αυτός που έρχεται αντιμέτωπος με κάθε δυσκολία, είτε είναι ο καιρός, είτε μια ενεργειακή κρίση, είτε μια κρίση στην αγορά κ.ο.κ. Αυτή την στιγμή οι αγρότες στην κεντρική Κορινθία δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, οι αγρότες στην ορεινή Κορινθία είδαν σε μια στιγμή το χαλάζι να καταστρέφει το κεφάλαιό τους, ο αγροτικός κόσμος όλης της Κορινθίας έζησε ένα ακόμα καλοκαίρι καύσωνα και είδαν τα σταφύλια τους να μαραζώνουν, τα ελαιόδεντρά τους να μην έχουν παραγωγή. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι στα δύσκολα θα υπάρχει μια Περιφέρεια Πελοποννήσου έτοιμη να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που θα τους στηρίξει και αυτό θα γίνει πράξη. Μια Περιφέρεια βέβαια που θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση.

Πώς σας φάνηκε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε Κόρινθο για τον Δημήτρη Πτωχό, όμως πέρασε πρώτα από μια αγροτική περιοχή, το Κρυονέρι;

Χάρηκα πραγματικά και ήταν για εμένα τιμή μου να είμαι μαζί του εκεί, κοντά στους ανθρώπους που έχουν πληγεί για πολλοστή φορά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις και ξέρουμε πως θα τις τηρήσει. Αλλά εκεί, μαζί του ήμασταν όλοι και ο Δημήτρης Πτωχός φυσικά. Οι αγρότες θα αποζημιωθούν, όπως έγινε στο παρελθόν, όπως είναι η μοίρα του κλάδου να γίνει και άλλες φορές. Αλλά το θέμα δεν είναι να ζουν οι άνθρωποι αυτοί με αποζημιώσεις. Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, όπως το εμβληματικό φράγμα του Ασωπού. Πρέπει να στηριχτεί το γεωργικό εισόδημα της Κορινθίας και να αναζητηθούν αγορές που θα απορροφήσουν την παραγωγή μας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εμπορία του αγροτικού προϊόντος, πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα αυτών των προϊόντων που παράγει η Κορινθιακή γη.

Είστε θα πω ξανά μια νέα γυναίκα, ήδη μητέρα δύο παιδιών και με διάθεση να συμμετάσχετε στα κοινά. Θα τα καταφέρετε;

Το ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο αυτό και το διαπιστώνω. Έχω την κατανόηση από τον σύζυγό μου, αν και τα παιδιά είναι πολύ μικρά ακόμα για να γυρεύω από αυτά την ίδια κατανόηση. Ξέρω όμως ότι τους λείπω όλο αυτό το διάστημα που μαζί με τον Δημήτρη Πτωχό ή και μόνη μου θέλω να γνωρίσω την Κορινθία και τους ανθρώπους της και να με γνωρίσουν και αυτοί. Αν εκλεγώ Περιφερειακή Σύμβουλος θα έχω μια ακόμα ευθύνη και δεν θα υστερήσω σε τίποτα. Γιατί ξέρω πως αυτά που θέλω να κάνω για τον τόπο μου και για τους ανθρώπους του, είναι τα ίδια που οφείλω να κάνω για την οικογένειά μου, για τα παιδιά μου, ακόμα και για τους γονείς μου. Θα ήταν ευχής έργο η νεότερη γενιά να δραστηριοποιηθεί στα κοινά, σε κάθε τομέα, να δώσει το στίγμα της και να κατευθύνει τα πράγματα. Ευχαριστώ όμως τον σύζυγό μου για την κατανόηση και την συμπαράσταση που μου έχει δείξει.

Είναι μόνο ο αγροτικός τομέας που θέλετε να στηρίξετε, μέσα από την συμμετοχή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Όχι βέβαια. Υπάρχουν πολλοί τομείς ακόμα που αν μου αναθέσει ρόλο ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός, μπορώ να προσφέρω. Όπως στον αθλητισμό, που έχω αναφερθεί αρκετές φορές ή σε ότι αφορά τις γυναίκες, όχι μόνο τις νέες γυναίκες, αλλά όλες τις γυναίκες. Ο τόπος μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδείξει, έχει φυσικά το γεωργικό εισόδημα, έχει τον τουρισμό, έχει και τα πολιτιστικά του μνημεία που για τον Δημ. Πτωχό η μεταξύ τους σύνδεση μπορούν να αποτελέσουν τη νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση της Πελοποννήσου. Έχει και τους ανθρώπους του ο τόπος μας, που πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να τους κάνουμε συμμέτοχους σε αυτό που εμείς οι νεότεροι θέλουμε να δούμε να αλλάζει προς το καλύτερο.

Θα μπορούσατε να γίνετε πρότυπο για άλλους νέους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, προκειμένου να συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση;

Συμμετέχουν οι νέοι άνθρωποι, μην το παραβλέπουμε. Μπορεί να είμαι η νεότερη στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Πτωχού, όμως υπάρχουν τόσα ακόμα νέα άτομα, άντρες και γυναίκες, που στελεχώνουν ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Είναι ενθαρρυντικό αυτό, όπως φυσικά είναι σημαντικό να εξακολουθούν κάποιοι άνθρωποι με εμπειρία και χρόνια στην αυτοδιοίκηση να στέκονται δίπλα μας, αλλά να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Να το θέλουν όπως και εμείς το θέλουμε. Θέλουμε τους παλαιότερους της αυτοδιοίκησης να μας δείξουν τον δρόμο, θέλουμε την εμπειρία τους να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας, αλλά θέλουμε και να μας αφήσουν να αναδείξουμε τις δικές μας ιδέες, τις δικές μας γνώσεις, το δικό μας πάθος για αυτό που πάμε να κάνουμε όλοι μαζί. Είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Πτωχού, του αυριανού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που με την στήριξη σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και την συνεργασία του αύριο με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να κάνει την Πελοπόννησο καλύτερη, που μπορεί να πάει την «Πελοπόννησο μπροστά». Θέλω πολύ σε αυτό να είμαι συμμέτοχος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο