KR Tempo

Τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου

Την δεύτερη επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, αναβιώνοντας στο Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου τους Απολλώνιους Αγώνες της Μικράς Ασίας.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, διευθυντής Γυμνασίου, μίλησε για την ίδρυση του Σωματείου «Απόλλων», το 1890 στη Σμύρνη, τονίζοντας πως η αναπαράσταση αυτών από τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου, αποτελεί ένα ελάχιστο φόρο τιμής «που θέλουμε ως νεοέλληνες να αποτίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους». Με αφορμή αυτό, θύμισε πως οι Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στον Συνοικισμό Κορίνθου ίδρυσαν ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ αυτών τον Απόλλων Κορίνθου, «ώστε να διοχετεύσουν την ενέργειά τους και την αγάπη τους για τον πολιτισμό της Μ. Ασίας». Ο διευθυντής του σχολείου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Κορνθίων και το ΚΕΠΑΠ που Δήμου, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις.

Η καθηγήτρια Μαρία Μαρινάκου, που είχε την ευθύνη αυτής της διοργάνωσης και που αποθεώθηκε από τους μαθητές της, ευχαρίστησε αυτούς μέσα από την καρδιά της. «Ο αγώνας τους ήταν μοναδικός και ευχαριστώ για όλα όσα κάναμε και που με εμπιστευτήκατε να σας καθοδηγήσω» είπε κατά την διάρκεια των αγωνισμάτων, κρατώντας την ανθοδέσμη που νωρίτερα της είχαν προσφέρει.

Η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στους μαθητές και τους καθηγητές τους που τιμούν τους προγόνους μας, «αυτούς που αγωνίστηκαν και έφεραν το αθλητικό ιδεώδες μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες». Αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ Θέμης Κουτσογκίλας, πρότεινε να γίνει θεσμός αυτή η εκδήλωση και να γίνεται κάθε χρόνο πλέον.

Στην εκδήλωση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων και εκτός της κ. Κόρκα και του κ. Κουτσογκίλα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής και ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου.

Τα αγωνίσματα και η χορογραφία

  • Στην αθλητική γιορτή, την αναβίωση Απολλώνιων Αγώνων της Μ. Ασίας) πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω αγωνίσματα:
  • 100 μ. αγοριών – κοριτσιών, προκριματικοί αγώνες.
  • 200μ. αγοριών – κοριτσιών, προκριματικοί αγώνες.
  • Τελικοί αγώνες 100 και 200 μ.
  • Άλμα σε μήκος (απλούν και τριπλούν), τελικός.
  • Σκυταλοδρομία 4 x 100 μ.
  • Ασκήσεις εδάφους ενόργανης γυμναστικής.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την ελεύθερη χορογραφία από τις μαθήτριες του Γυμνασίου, που κλείνοντας αυτήν σχημάτισαν την λέξη: «4ο Γυμνάσιο Κορίνθου».

Ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου Μάριος Γεωργιάδης

Δράσεις από αρχές του έτους

Ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου Μάριος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε ακόμα σε εκδηλώσεις, δρώμενα και εκθέσεις που διοργάνωσαν οι μαθητές του σχολείου, προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, 100 χρόνια μετά. Ξεκίνησαν λοιπόν από τις αρχές του έτους με διαγωνισμούς φιλαναγνωσίας και τοπικής ιστορίας, εσωτερικά στο σχολείο τους. Δημιούργησαν ακόμα δύο ταινίες μικρού μήκους, με τις οποίες μάλιστα έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του Υπ. Παιδείας και της εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς επίσης και ένα ντοκιμαντέρ με όλη την ιστορία της Μ. Ασίας και των ανθρώπων που έφτασαν στην Κόρινθο.

Ακολούθησε, επίσης στους χώρους του σχολείου, η παρουσίαση ενός σπάνιου υλικού φωτογραφίας, δουλειά του τυπογραφείου «Κατάγράμμα» στο Κιάτο, σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο φυσικά. Σε αυτά αποτυπώνονται πρόσωπα και γεγονότα, ζωντανεύοντας την ιστορία της Σμύρνης και πρόσωπα, όπως ο Φ. Κόντογλου και ο Γ. Σεφέρης.

Η συνέχεια των εκδηλώσεων

Αρχές Ιουλίου, στον χώρο του Σχολείου, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα διοργανωθεί μουσικοθεατρικό δρώμενο, για την ζωή των Μικρασιατών. «Θα παρουσιάσουμε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν και επικοινωνούσαν» εξηγεί, σε συνεργασία με την ενορίας Κοίμησης Θεοτόκου Συνοικισμού και του Ενοριακού Κέντρου.

Τιμώντας τον μικρασιάτη Φώτη Κόντογλου, προετοιμάζεται ακόμα η θεατρική παράσταση «Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης», στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 50 μαθητές, από τα Δημοτικά Σχολεία του Συνοικισμού, το 4ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο. Τον Σεπτέμβριο, στα Μικρασιάτικα θα παρουσιαστεί ακόμα η θεατρική παράσταση «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο