ΕπιχειρείνΠολιτική

Χρ. Δήμας στο Olympia Forum. Περισσότερες από 500 startups στο Elevate Greece

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, συμμετείχε στο Olympia Forum, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Συζητώντας με τον Δημοσιογράφο Στέλιο Μορφίδη (Πρώτο Θέμα), ο Κορίνθιος πολιτικός παρατήρησε ότι τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και σχετικά με το brain drain σημείωσε ότι πέραν των θετικών στοιχείων για την οικονομία στόχος είναι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να μπορεί να κρατάει τους επιστήμονες της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 4.800 εργαζομένους έχουν ενταχθεί στο Elevate Greece.

Ο υφυπουργός μίλησε για τις επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας, αναφέροντας ότι στόχο είναι να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D). «Η Ελλάδα, συνέχισε, βρίσκεται στην 16η θέση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ενώ οι δημόσιες δαπάνες σε Ε&Α είναι στον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εκεί που πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοση μας είναι στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα». Για τον λόγο αυτό, ο Χρ. Δήμας στάθηκε στην αύξηση των φορολογικών κινήτρων των υπέρ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200%, «ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο».

Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο Κορίνθιος υφυπουργός, π»αρά την κρίση της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη από εταιρείες όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, E-go, Amazon Web Services κα και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε».

Κλιματική αλλαγή και πρωτογενής τομέας

Σχετικά με τις δυνατότητες της έρευνας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν λύσεις και στον πρωτογενή τομέα. «Το φετινό καλοκαίρι οι αγρότες βίωσαν πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης η οποία κατέστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγής» υπογράμμισε ο Χρίστος Δήμας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι εντονότερα και συχνότερα και πως θα επηρεάσουν την καθημερινότητα όλων μας αν δεν λάβουμε άμεσα αποτελεσματικά και αποφασιστικά μέτρα. «Η έρευνα και η καινοτομία έχουν την δυνατότητα να δώσουν λύσεις στον πρωτογενή τομέα, μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων στην πρόληψη και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και με την χρήση των νέων τεχνολογιών» συνέχισε.

Ουσιαστικό εργαλείο το Elevate Greece

Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως το Elevate Greece, «αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.α. Αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο». Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις αναφορές του Κορίνθιου πολιτικού, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 4.800 εργαζομένους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο