ΕπιχειρείνΚορινθία

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Σήμερα υπάρχουν πολλά κίνητρα για να προχωρήσει κάποιος στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του. Η πολιτεία έρχεται να βοηθήσει σε αυτό με τις διάφορες επιδοτήσεις που προσφέρει στους κατοίκους και με άτοκες χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα πάντα με τα εισοδηματικά κριτήρια του ιδιοκτήτη.

Είναι μια σημαντική επένδυση που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, από μικρές αλλαγές, όπως η αλλαγή ενός κλιματιστικού, έως μεγαλύτερες εργασίες που είναι η στεγανοποίηση και η μόνωση ταράτσας, η θερμοπρόσοψη και η αλλαγή κουφωμάτων.

Πριν ξεκινήσετε όμως, είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα και να λάβετε προσφορές από διάφορους επαγγελματίες με εμπειρία στον χώρο. Επίσης, μπορείτε να προσλάβετε ένα ενεργειακό επιθεωρητή για να κάνει μία πρώτη εκτίμηση του κτιρίου και να διαπιστώσει πράγματα που  χρειάζεται να αναβαθμιστούν, όπως και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.

Προχωρήστε σε μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

  • Αλλάξτε τους λαμπτήρες σε πιο ενεργειακούς LED οι οποίοι καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα από τους συμβατικούς λαμπτήρες και μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ενεργοποιήστε τα έξω φώτα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου μπορεί να καταναλώσει πολλή ενέργεια, επομένως είναι σημαντικό να τον χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον εσωτερικό φωτισμό του σπιτιού. Όταν μπαινοβγαίνετε στην κρεβατοκάμαρα ή στο μπάνιο μπορεί να μη θέλετε τα φώτα να είναι συνέχεια αναμμένα.
  • Κλείνετε τα φώτα και τα ηλεκτρικά είδη όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή αλλαγή, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Οι έξυπνες συσκευές διαθέτουν μηχανισμό που τις θέτει σε κατάσταση ύπνου για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας για να μην λειτουργεί συνεχόμενα . Η διατήρηση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού σας σε μια άνετη θερμοκρασία μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.
  • Κλείνετε τις κουρτίνες και τα παράθυρα το καλοκαίρι για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό. Αυτή η συνήθεια θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας γιατί το κλιματιστικό δεν θα χρειάζεται να δουλεύει όλη μέρα.
  • Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες το χειμώνα για να μπει φρέσκος αέρας. Το άνοιγμα των παραθύρων και των πορτών το χειμώνα μπορεί να σας βοηθήσει να φρεσκάρετε το σπίτι σας και να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.

Μεγαλύτερες αλλαγές που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας

  • Μόνωση ταράτσας: Η μόνωση της οροφής ή της ταράτσας του σπιτιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.
  • Αλλαγή κουφωμάτων: Τα νέα κουφώματα με υψηλή ενεργειακή απόδοση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων: Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να παράγουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στεγανοποίηση από υγρασία και αέρα. Η στεγανοποίηση ταράτσας https://www.monosys.gr/steganopoiisi-taratsas-asfaltopano όπως και άλλων σημείων του σπιτιού που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται πρώτη πριν οποιασδήποτε αναβάθμιση, γιατί έτσι προστατεύει την συνολική μόνωση και την δομικότητα του κτιρίου, προσφέροντας ένα άνετο και υγιές περιβάλλον διαβίωσης στους ιδιοκτήτες.

Ανακεφαλαιώνοντας, η επιλογή των σωστών εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης για το σπίτι σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του σπιτιού σας, το κλίμα της περιοχής σας και τον προϋπολογισμό σας. Είναι σημαντικό να κάνετε πρώτα μια έρευνα πριν και να λάβετε προσφορές από διάφορους επαγγελματίες πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε εργασίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο