Επιχειρείν

Οργή από τους παραγωγούς της Κορινθίας για τα σταφύλια που έκαψε ο καύσωνας

Να έρθουν άμεσα τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος καύσωνα στις αγροτικές καλλιέργειες, με τους σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το προϊόν τους να μαραίνεται και να καίγεται πάνω στο κλίμα και τους κόπους άλλης μιας χρονιάς να χάνονται κάτω από τον καυτό ήλιο.

«Ο κόπος μίας ολόκληρης χρονιάς πήγε τελικά χαμένος» έγραψε πικραμένος από τον Άσσο ο Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος, κρατώντας στα χέρια του τα σταφύλια που έκαψε ο ήλιος και η παρατεταμένη ζέστη. «Ας μας λυπηθεί ο Θεός να μην έρθουν τα χειρότερα» συνεχίζει. Διαπιστώνει πόσο λυπηρό είναι να κάνεις τα πάντα για να βγάλεις την παραγωγή σου εις πέρας «και να έρχεται ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως π.χ βροχή, χαλάζι, πάγος και καλή ώρα όπως ο καύσωνας, να σου παίρνει την παραγωγή σου λίγες μόλις ημέρες πριν την συγκομιδή».

«Δοκιμάζουμε κάθε λεπτό τα όρια της αντοχής και της υπομονής μας, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο καύσωνας (38-42) βαθμούς Κελσίου έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγή της σουλτάνινας» θα γράψει από το Ζευγολατιό ο Δημήτρης Ρίσκας, εκφράζοντας επίσης την δική του αγωνία.

Το θέμα έφερε μέχρι την Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, μετέφεραν το κλίμα απόγνωσης των αμπελουργών της Κορινθίας, που βλέπον την παραγωγή τους να καταστρέφεται. «Τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, με μεγάλη ζημιά για την οικονομία του νομού» αναφέρει το κείμενο της ερώτησης. Ψυχογιός και Αραχωβίτης απευθύνονται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τονίζοντας ότι η κάλυψη της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη και ζητώντας να έρθουν άμεσα στην Κορινθία κλιμάκια προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες επισημάνσεις και στη συνέχεια, ικανός αριθμός έμπειρων εκτιμητών να εκτιμήσουν άμεσα τις ζημίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο