Δήμοι

Ξεκινά η ανακύκλωση για τα τηγανέλαια από το Δήμο Κορινθίων

Ένα ακόμα βήμα στον τομέα της ανακύκλωσης, στην ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της, κάνει ο δήμος Κορινθίων με την υπογραφή της σύμβασης για την διαχείριση των τηγανέλαιων από το δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο.

Εκπρόσωποι της εταιρίας Fargeco Hellas ΕΠΕ βρέθηκαν στο δημαρχείο Κορίνθου για την υπογραφή της σύμβασης. Προηγήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής και απόθεσης, για τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τα δίκτυα της πόλης αφού έως σήμερα οι ποσότητες αυτές κατέληγαν από το νεροχύτη κάθε σπιτιού στα αποχετευτικά αλλά και για τις αποτελέσματα της διαδικασίας σε δήμους όπως ο Άλιμος, η Παλλήνη και το Χαιδάρι.

«Δίνουμε έμφαση στην ορθή διαχείριση όλων των αποβλήτων στο Δήμο Κορινθίων» τόνισε ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για να τηγανέλαια, σημειώνοντας πως με αυτήν γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Θύμισε πως ξεκινήσαμε πριν από 2 χρόνια την ανακύκλωση υποδημάτων και ενδυμάτων, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά (πλέον των 50 τόνων ανά έτος), ενώ πριν από λίγες ημέρες, συνέχισε ο Δήμος εντάχθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση μεταφέροντας τα απορρίμματά του στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ. “Οι πολίτες ανταποκρίνονται αποδεικνύοντας πως θέλουν να ανακυκλώσουν αρκεί εμείς να τους δείξουμε τον τρόπο και βεβαίως να τους παρέχουμε τις υποδομές. Ως δημοτική αρχή αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τώρα, η εταιρία θα τοποθετήσει σε σημεία που θα ανακοινωθούν σύντομα, 6 ειδικούς μεταλλικούς κάδους, ευπαρουσίαστους και ανθεκτικούς, όπως τονίστηκε κατάλληλους για την προσωρινή αποθήκευση, την συλλογή και μεταφορά των τηγανέλαιων, διαστάσεων 0,6μ χ 0,6μ χ 1.8μ. Η τοποθέτηση των κάδων, η συλλογή του υλικού το οποίο θα τοποθετείται σε αυτούς μέσα σε κλειστά μπουκάλια, η καθαριότητα των κάδων και η μεταφορά προς παραγωγή βιοντίζελ των υλικών, αποτελούν υποχρέωση της αναδόχου εταιρίας. Επιπλέον, η εταιρία αναλαμβάνει το έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και τις δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σε σχολεία, πλατείες, λαϊκές αγορές κτλ.

Χωρίς κανένα κόστος, και αυτό πρέπει να σημειωθεί, ο δήμος Κορινθίων, θα απολάβει όλα τα οφέλη της ανακύκλωσης των συγκεκριμένων υλικών και ειδικότερα:

• Μείωση προβλημάτων στις αποχετεύσεις

• Μείωση πόρων που ο δήμος ξοδεύει προκειμένου οι βιολογικοί καθαρισμοί να επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα υλικά

• Μείωση αρνητικών επιπτώσεων από τα λάδια, καθώς αυτά δημιουργούν βρομιές, οσμές και κίνδυνο για πυρκαγιές στους κάδους και στην χωματερή.

• Απαλείφεται το φαινόμενο τα λάδια να καταλήγουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στα ποτάμια και την θάλασσα, ρυπαίνοντας και επηρεάζοντας το οικοσύστημα.

• Περιορίζεται το φαινόμενο όπου το έδαφος που εμποτίζεται με λάδια καθίσταται ανενεργό για πολύ καιρό (επειδή η βιοαποικοδόμηση του καμένου λαδιού είναι πολύ αργή).

Ο Δήμος Κορινθίων με την ανακύκλωση των τηγανέλαιων:

• Συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη και στους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

• Προστατεύσει το περιβάλλον.

• Μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΑΔΑ.

• Εξοικονομήσει φυσικούς πόρους.

• Δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων «τρέχει» με την εποπτεία του Μηχανικού περιβάλλοντος και ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Κορινθίων, Ανδρέα Πανούση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο