Κορινθία

Πανηγυρική εορτή στο ναό του Προφήτη Ηλία Λουτρακίου

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία, τίμησε το διήμερο, 19 και 20 Ιουλίου, η Μητρόπολη Κορίνθου, στο ομώνυμο Μετόχι της Προτύπου Γυναικείας Μονής «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» στο Λουτράκι.

Την παραμονή της εορτής ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης κ. Αγάπιος, τέλεσε τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό με την συμμετοχή των πατέρων Προδρόμου Αντωνίου, Λογγίνου Αρχόντη, Δημητρίου Φουρλεμάδη, Ελευθερίου Χρυσοχόου, Πέτρου Καγιούλη, Ιωάννου Δρίτσα, και του Διακόνου πΧρήστου Χίλια. Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Κεγχρεών, με αφορμή από το Γ’ Βιβλίο των Βασιλειών (ιθ’, 9-15) αναφέρθηκε στο θαυμαστό παράδειγμα, που μας διδάσκει ο βίος του Προφήτη Ηλία για το πώς πρέπει να είναι η εν Χριστώ ζωή κάθε χριστιανού και ιδιαιτέρως των μοναχών. «Ο Χριστιανός, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Επίσκοπος, οφείλει να αποτάξει όλους τους εξωτερικούς, πρόσκαιρους και γήινους περισπασμούς, δηλαδή, να μην προσπαθεί όλα να τα δει, όλα να τα ακούσει, όλα να τα πληροφορηθεί δια μέσου της τεχνολογίας, η οποία τον αποροφά και που με μεγάλη ευκολία «χειρίζεται», αφού όλα πλέον υπάρχουν μέσα στην παλάμη του χεριού του, να μην συζητάει συνεχώς αλλά να ησυχάζει και εξωτερικά και εσωτερικά, ώστε να αξιωθεί και αυτός να φθάσει στο «όρος» και να τύχει της θέας του Θεού, όπως ο Προφήτης.

Αλλά και το επόμενο πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, ο Επίσκοπος Κεγχρεών τέλεσε την θεία λειτουργία συλλειτουργούντων του Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, και των πατέρων Προδρόμου Αντωνίου, Λογγίνου Αρχόντη, Δημητρίου Φουρλεμάδη, Ελευθερίου Χρυσοχόου, Χρήστου Δημητρόπουλου και του Διακόνου Χρήστου Χίλια, ενώ τους ύμνους της εορτής και της θείας λειτουργίας απέδωσαν ο Διάκονος π. Σωτήριος Κουτσούρης, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την χορωδίας του.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Προφήτη Ηλία, επισημαίνοντας ότι όσοι τιμούν την εορτή αυτού του μεγάλου Προφήτου, οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν τελούν μνημόσυνο ανθρώπου που πέρασε από την επίγεια ζωή στην αιώνια ζωή αλλά τελούν μνήμη Αγίου ζωντανού, που δεν θα διστάσει να ελέγξει τις αμαρτίες μας, κλήρου και λαού, πιστών και απίστων, φτωχών και πλουσίων, αρχόντων και αρχομένων. Δεν θα διστάσει ακόμα να βγάλει την πνευματική μάχαιρα για να αποδιώξει τις πνευματικές νόσους και την λέπρα της ανομίας και της αμαρτίας η οποία πλημμύρισε τον κόσμο κάνοντάς τον να παρεκκλίνει από αλαζονεία, ανατρέποντας τους νόμους της φύσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο