Δήμοι

Περιβαλλοντικά έργα 20 εκατ. ευρώ δρομολογεί η ΔΕΥΑ Σικυωνώιν στην διαχείριση των υδάτινων πόρων

Τρία σημαντικά έργα που αφορούν την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού των λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, υπογράφηκαν στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων.

Τα έργα λοιπόν αφορούν:

  • Την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων του Δήμου Σικυωνίων και συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης ακαθάρτων της ευρύτερης περιοχής του Κιάτου, της Τραγάνας, του Κάτω Διμηνιού, του Πασίου και του Διμηνιού. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προσανατολισμένο στην αειφόρο χρήση των πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στους υδάτινους πόρους με την επεξεργασία και επανάχρηση των αστικών λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς. Παράλληλα, το έργο με την ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει ως ασπίδα για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου, προστατεύοντας την βιοποικιλότητα της περιοχής, από φαινόμενα μόλυνσης και ευτροφισμού.
  • Το ολιστικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης ύδρευσης του Δήμου Σικυωνίων, το οποίο αφορά την συλλογή και αποστολή δεδομένων από το δίκτυο ύδρευσης του δήμου με στόχο τον άμεσο, ψηφιακό έλεγχο διαρροών ή άλλων βλαβών, καθώς και τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή της ποσότητας του ύδατος που διατίθεται για ύδρευση. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την θωράκιση αντλιοστασίων και δεξαμενών του δήμου με αυτοματισμούς, λογισμικά, συστήματα ασφαλείας και αντικεραυνικής προστασίας, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών για την μείωση του ενεργειακού κόστους.
  • Την ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Σικυωνίων, που αφορά στην κατασκευή συστημάτων αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, οδηγώντας σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα επιτευχθεί αποκλειστικά με μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Ικανοποίηση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά την υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σικυωνίων Παναγιώτη Φιακά και τις αναδόχους εταιρείες, τόνισε ότι με τα τρία αυτά έργα υλοποιείται πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Σικυωνίων, αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αειφορική διαχείριση των φυσικών αγαθών και ο σεβασμός στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τόνισε ο δήμαρχος, μας διασφαλίζουν ένα μέλλον ασφαλέστερο και καθαρότερο από κάθε άποψη και αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στις γενιές που έρχονται»

Τέλος ο κ. Σταματόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, για την άψογη, όπως παρατήρησε, συνεργασία, τη διαρκή υποστήριξη και αρωγή του στις διεκδικήσεις, τις χρηματοδοτήσεις, τα έργα του Δήμου Σικυωνίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο