Κορινθία

Βιωματικό πρόγραμμα στο Γυμνάσιο Σοφικού από την ΟΖΟΝ για την προστασία του Σαρωνικού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Σοφικού υποδέχτηκαν στο σχολείο τους, την μη κυβερνητική οργάνωση ΟΖΟΝ, με σημαντική περιβαλλοντική δράση για την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου στον Σαρωνικό και στον Κορινθιακό κόλπο.

Εκεί, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΟΖΟΝ Αναστάσιος Φιλιππίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, Climate Watchers,παρουσίασε στους μαθητές και στις μαθήτριες του Σχολείου το βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που έχει σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας του Σαρωνικού. Συζητήθηκε ιδιαίτερα η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τις θερμές ευχαριστίες του στην ΟΖΟΝ και στον κ. Φιλιππίδη, εκφράζει ο διευθυντής του Γυμνασίου Σοφικού Θανάσης Παναγής, τόσο για την παρουσία του στο Σχολείο, όσο και την αποδοχή της πρότασης του Γυμνασίου Σοφικού, για περαιτέρω συνεργασία στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS, Climate Watchers.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις

Η ΟΖΟΝ ΜΚΟ ιδρύθηκε το 2009 και η περιβαλλοντική της δρας αφορά κυρίως την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου. Μεταξύ άλλων υλοποιεί προγράμματα καθαρισμού και παρακολούθησεης της ποιότητας των ακτών στο σύνολο της ακτογραμμής του Σαρωνικού και του Κορινθιακού κόλπου. Δραστηριοποιείται ακόμα στην προστασία παράκτιων υγροτοπικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς τους, ενώ υλοποιεί βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Την τελευταία πενταετία η ΟΗΟΝ κατάγραψε και μελέτησε συστηματικά την συσσώρευση απορριμμάτων σε 117 δυσπρόσιτες ακτές του Σαρωνικού, ερευνώντας περισσότερα από 160 χλμ ακτογραμμής. Κατάγραψε επίσης τη ρύπανση που προκαλεί η ιχθυοκαλλιέργεια στον Σαρωνικό, τον Πατραϊκό, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο και διενήργησε 133 δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης σε δυσπρόσιτες ακτές, στις οποίες είχαν συσσωρευθεί απορρίμματα εδώ και έτη.

Στην μέχρι σήμερα πορεία της, η ΟΖΟΝ αποκατέστησε παραλίες του Σαρωνικού στην Κορινθία, απομακρύνοντας 2,3 τόνους διαφόρων υλών από τις ακτές, ενώ ακόμα μελέτησε και τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στην περιοχή του Κορινθιακού. Ακόμα, εκπαίδευσε 745 μαθητές και 73 εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και 74 νέους εθελοντές σε μεθόδους καθαρισμού και επιστημονικής καταγραφής απορριμμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο